Rättsligt

Två miljoner kronor i bot för svår olycka

Göteborgs Spårvägar AB fick förhöjd föreragsbot för den svåra olyckan 2021.
Göteborgs Spårvägar AB fick förhöjd föreragsbot för den svåra olyckan 2021.

STRAFFÖRELÄGGANDE En elektriker skadades mycket svårt i en klämolycka i Göteborg 2021. Nu har Göteborgs Spårvägar tilldelats en förhöjd bot på 2 000 000 kronor.

Publicerad Uppdaterad

Göteborgs Spårvägar AB har godkänt företagsboten på 2 000 000 kronor. Målsäganden var anställd hos Dematek AB som elektriker. Han var anlitad att utföra reparation av ett lyftbord i bolagets verkstad i vagnshallarna. Lyftbordet behövde lyftas upp för felsökning och reparation. Målsäganden befann sig under bordet som var upphängt i lyftstroppar. Han var tvungen att gå in under bordet för att fälla ut ett stödben. Lyftstropparna gled av truckens gaffel och bordet föll ned över den arbetande elektrikern. Han klämdes fast från knäna till hjässan.
Skadorna blev mycket allvarliga och livshotande. Målsäganden skadade bland annat lever, njurar, bukspottskörteln och mjälten. Han ådrog sig dessutom flera svåra frakturer bland annat i käken, höften och ena benet. Skadorna innebär betydande framtida fysiska men.
Olycksplatsen är ett fast driftställe för Göteborgs Spårvägar som har ansvaret för att samordna arbetet och förebygga risker för ohälsa och olycksfall.
Bolaget skulle ha säkerställt att lyft av lyftbordet kunde ske på ett säkert sätt. Bolaget har underlåtit att genomföra en riskanalys. Inga instruktioner för de anställda fanns. Arbetet var inte planerat för att undvika risker. Det borde ha funnits en arbetsmetod för last som transporteras ovan oskyddade människor. Sanktionsvärdet för brottet motsvarar en bot på 1 000 000 kronor. Boten är förhöjd enligt kapitel 36, paragraf 9 i brottsbalken.