Arbetsskador

Transportarbetare lever farligt

Arbetsolyckorna ökar i Sverige. Framför allt lever transportarbetare farligt på jobbet, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Inom godstrafik och vägtransport har olyckorna ökat med 34 procent sedan 2009.

Publicerad

Svt:s Rapport presenterade på morgonen siffror från Arbetsmiljöverket som visar att transportarbetare skadar sig oftare på jobbet. Arbetsolyckorna har ökat kraftigt de senaste åren. För hela transportbranschen handlar det om en ökning på 19 procent mellan 2009 och 2012. Värst drabbade är personal som jobbar med vägtransport och godstrafik. Där har olyckorna i arbetslivet ökat med 34 procent. De dystra siffrorna förvånar inte facket.

- Det här är något vi märker av tydligt. Man slimmar organisationerna, det blir högre belastning på enskilda arbetstagare, man är mer stressad, mer utsatt och då betalar man med sin kropp, säger Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetareförbundet till Sveriges television.

Konkurrensen har ökat och det har lett till sämre samverkan mellan skyddsombud och arbetsgivare, hävdar han. Man jobbar helt enkelt inte tillräckligt mycket med arbetsmiljöfrågor, enligt Martin Miljeteig.

Men arbetsgivarnas samarbetsorganisation håller inte med. Jan Arvidson, som är företagsrådgivare i arbetsmiljöfrågor på Transportgruppen tycker att medlemsföretagen har blivit bättre på arbetsmiljö.