Bilderbok ska ge färre olyckor

2015-01-20 13:10 Elisabet Örnerborg  

Textlöst. Utan ett enda ord på något språk ska byggnadsarbetare kunna bläddra sig fram till hur nästa arbetsmoment ska göras på ett säkert sätt.– Vi blev visade de där bilderna, som en film på väggen, inför att jag skulle börja arbeta här, säger Waldo Petinelli.

Waldo Petinelli arbetar på NCC:s bygge vid Rosenlundsgatan i Stockholm. Eftersom han är från Chile har han spanska som modersmål, men med Arbetarskydds utsända pratar han engelska.

Waldo Petinelli har inget eget ex av bilder­boken men bläddrar eftertänksamt i min bok, sida för sida.

Känner du till boken?

– Ja, naturligtvis, från introduktionskursen, säger han.

NCC fick ett EU-pris för en tidigare version 2004. För ett och ett halvt år sedan gjordes en ny version.

– Vi hade tittat på hur materialet kunde användas för utländska arbetstagare med mer verklighetsbaserade teckningar och efter vad som gäller på byggen i dag, säger Lars Gunnar Larsson, arbetsmiljöchef på NCC Construction Sverige.

Han anser att boken bidragit till att minska arbetsplatsolyckorna

– De olyckor som lett till sjukfrånvaro har minskat med över 40 procent under de senaste två och ett halvt åren, säger han.

Denna nya version som trycktes i 20 000 exemplar är redan slut, NCC har cirka 18 500 anställda runt om i världen. Den tysta bilderboken togs emot med stort intresse både internt och externt.

– Sveriges Byggindustrier har fått rätt att använda boken och har tryckt en egen version för att kunna använda i hela byggbranschen, säger Lars-Gunnar Larsson.

I NCC:s nya utgåva finns fler kvinnor på bilderna. NCC:s arbetsmiljöchef hoppas att framtiden ska leda till att fler kvinnor kommer in i byggbranschen.

– Vi försöker tänka framåt. I dag är det i stort sett bara män på byggena. Fler kvinnor skulle ändra machokulturen till en säkrare arbetsmiljö, säger Lars-Gunnar Larsson.

Han tillägger att bilderna från tysta boken också används i internutbildningar som bildspel och på diverse anslag..

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen