Arbetsmiljöverktyg

Bergsäkert när mobilen funkar nere i gruvan

Framför allt har säkerheten förbättrats men den nya tekniken har också gjort det möjligt att använda både mobil­telefon och läsplatta nere i gruvan. Foto: Boliden
Eilert Johansson.

UPPKOPPLAT. Att styra tunga fordon på distans, positionera medarbetare i en nödsituation, och ringa hem från ett djup på hundratals meter – det är resultaten av en ny studie. Projektet har involverat flera av den svenska industrins storföretag.

Publicerad

”Tidigare har de varit tvungna att låna special­telefoner, eller använda sig av kom­radio.”

Forskningsprojektet PIMM, Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining, samlade företag som Ericsson, Wolfit och Telia i att skapa mobilnät och uppkopplade tjänster i Bolidens Kankbergsgruva.

– Även om man jobbar i gruvan kan man behöva ringa till frugan eller maken. Och om ens barn blir sjukt kan förskolan ringa den som jobbar i gruvan, säger Eilert Johansson på forskningsinstitutet Rise, projektledare för studien.

Mobilnätverket har använts för positionering av personalen i gruvan, som burit med sig en uppkopplad ”tagg”. Med en app har den anställdes position kunnat bestämmas med några meters felmarginal, betydligt mer precist än tidigare system.

– Viktigast är att veta var alla är om det sker en brand eller liknande. Då måste man kunna utrymma eller skicka hjälp. Om man tänker sig en gruvgång som börjar bli rökfylld, att då snabbt kunna lokalisera alla personer i gruvan för att kunna skicka hjälp till dem som inte kunnat sätta sig i säkerhet kan vara avgörande för händelseutvecklingen.

Just i nödsituationer kan även möjligheten att ringa via en vanlig mobiltelefon göra stor skillnad: anställda kan larma räddningstjänsten direkt via 112.

– Ska räddningstjänsten ner i en gruva fungerar varken deras kommunikationssystem Rakel eller vanlig mobiltelefoni, som de har som backup, säger Eilert Johansson.

– Tidigare har de varit tvungna att låna specialtelefoner, eller använda sig av komradio. I en del moderna gruvor har man lagt till wifi, och kört uppkoppling via det. Men då är man i en lite stängd miljö och måste koppla upp sig på till exempel Bolidens nätverk.

Det är Ericsson som byggt infrastrukturen för uppkopplingen i gruvan. I områden där det rör sig mycket folk, som matsalen, har de byggt ett indoor-nätverk, anpassat för många användare på liten yta. I områden där brytning sker används mikrobasstationer med extra lång räckvidd.

En målsättning har förutom säker­heten varit öka effektiviteten. Eilert Johansson ger ett exempel.

– Det finns många risker i en gruva. Till exempel när man sprängt och har osäkrat berg, det är en av de största farorna. Där vill man ju undvika att ha människor, förklarar han.

– Även om man skulle sitta i en maskin räcker inte det som skydd. Men kan man fjärrstyra maskinen kan man sitta ovan jord och arbeta. Då behöver man inte pausa arbetet för att vädra ut spränggaser, det både säkrar och effektiviserar processen.

PIMM-projektet

Aktörer: Boliden, Ericsson, Telia, Volvo CE, ABB, Wolfit, Rise, Sics och LTU har alla deltagit i studien.

Mål: Att utvärdera teknologi och affärs­modeller för ett industriellt pilotprojekt med mobilkommunikation som möjliggör ökad produktivitet och förbättrad säkerhet i gruvor.

Framtid: Nu går arbetet med studiens resultat vidare i projektet DMA, Digitalised Mining Arena. Lösningar från studien beräknas finnas på marknaden runt 2021.