Utebliven handlingsplan för buller dyr läxa

2019-04-05 10:51 Tiina Demargne  
Göteborgs kommun ansåg att åtgärderna mot bullret på skolan var fullt tillräckliga. Men Arbetsmiljöverket ansåg inte att alla krav uppfyllts. Foto: TT-Bild

Arbetsmiljöverket uppmanade Göteborgs kommun att lämna in en handlingsplan angående bullerproblemen på en skola. Men då någon sådan aldrig kom ska kommunen betala 100 000 kronor i vite. ”Tyvärr har kommunen missuppfattat begreppet handlingsplan”, skriver förvaltningsrätten i sin dom, rapporterar gp.se.

För fem år sedan inspekterade Arbetsmiljöverket Karl Johansskolan i Majorna. Då konstaterades, enligt gp.se, att bullervärdena inomhus kunde nå skadligt höga nivåer och verket krävde åtgärder från kommunen.

Därefter har de två parterna tvistat. Kommunen anser att åtgärder vidtagits är fullt tillräckliga. Men Arbetsmiljöverket anser inte att alla krav uppfyllts.

Läs mer: Så gjorde skolan för att ta kontroll över bullret

Det framgår av förvaltningsrättens beslutet att det rör sig om ett missförstånd från kommunens sida, vad Arbetsmiljöverket menade med skriftliga handlingsplaner.

Kommunens arbetsrättsjurist Eric Hietela uppger för tidningen att han anser att skolan borde ha kommunicerat bättre:

– När Arbetsmiljöverket knackar på dörren måste man kommunicera med dem. Det är en lärdom av processen om man ska peka på något gott av det hela. Det kändes som att loppet nästan var kört när jag kom in i det här.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö