Arbetsmiljö i Rätten

Utebliven handlingsplan för buller dyr läxa

Göteborgs kommun ansåg att åtgärderna mot bullret på skolan var fullt tillräckliga. Men Arbetsmiljöverket ansåg inte att alla krav uppfyllts. Foto: TT-Bild

Arbetsmiljöverket uppmanade Göteborgs kommun att lämna in en handlingsplan angående bullerproblemen på en skola. Men då någon sådan aldrig kom ska kommunen betala 100 000 kronor i vite. ”Tyvärr har kommunen missuppfattat begreppet handlingsplan”, skriver förvaltningsrätten i sin dom, rapporterar gp.se.

Publicerad

För fem år sedan inspekterade Arbetsmiljöverket Karl Johansskolan i Majorna. Då konstaterades, enligt gp.se, att bullervärdena inomhus kunde nå skadligt höga nivåer och verket krävde åtgärder från kommunen.

Därefter har de två parterna tvistat. Kommunen anser att åtgärder vidtagits är fullt tillräckliga. Men Arbetsmiljöverket anser inte att alla krav uppfyllts.

Det framgår av förvaltningsrättens beslutet att det rör sig om ett missförstånd från kommunens sida, vad Arbetsmiljöverket menade med skriftliga handlingsplaner.

Kommunens arbetsrättsjurist Eric Hietela uppger för tidningen att han anser att skolan borde ha kommunicerat bättre:

– När Arbetsmiljöverket knackar på dörren måste man kommunicera med dem. Det är en lärdom av processen om man ska peka på något gott av det hela. Det kändes som att loppet nästan var kört när jag kom in i det här.