Tvingades amputera benet – 600 000 i företagsbot

2020-10-26 16:06 Karin Nilsson  

600 000 kronor i företagsbot. Det blir notan för Oresunds Drydocks AB efter en olycka där en arbetstagare skadade sig allvarligt när ett fartyg skulle omdockas.

Olyckan skedde den 30 oktober 2019 när ett fartyg skulle omdockas. Inhyrda arbetstagare skulle ta bort så kallade block som stöttade fartyget i flytdockan på Oresunds Drydocks AB:s arbetsställe i Landskrona. När en av arbetstagarna startade nedmonteringen av en metallkil på ett av blocken sköts metallkilen plötsligt iväg. Den sköts iväg på grund av trycket från fartyget på blocket. Kilen träffade arbetstagarens vänstra ben. Arbetstagaren skadade sig allvarligt och tvingades amputera större delen av benet och var sjukskriven en längre tid.

Nu har företaget godkänt att betala företagsboten på 600 000 kronor genom ett strafföreläggande. De betyder att ingen förhandling i domstol krävs.

Läs mer: Stenskiva på 800 kilo föll på praktikant

Christer Forssman, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål anser att anställda i bolaget med skyddsansvar av oaktsamhet har orsakat olyckan. Det som skulle ha gjorts enligt arbetsmiljölagen för att förebygga ohälsa och olycka har inte gjorts.

Åklagaren påpekar i strafföreläggandet på att inför omdockningen skulle bolaget ha undersökt och riskbedömt arbetsmomentet, säkerställt att arbetstagaren haft tillräckliga instruktioner och information om en säker arbetsmetod. Åtgärder för att se till att trycket på blocket avlastades skulle ha gjorts för demonteringen påbörjades. Det kunde ha gjorts med hjälp av domkraft eller stöttor. Om bolaget hade gjort detta skulle olyckan med stor sannolikhet inte ha hänt.

Få koll på alla domar och beslut om arbetsmiljön - beställ nyhetsbrevet Arbetsmiljön i rätten här.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö