Miljonbot efter fall från fem meters höjd

2020-10-13 12:17 Karin Nilsson  
Åtalet ska bedömas av tingsrätten i Helsingborg. Enligt åklagaren har det begåtts arbetsmiljöbrott innefattande vållande till kroppsskada. Foto: Johan Nilsson/TT

1 500 000 kronor i företagsbot efter fall på fem meter utan skydd från egentillverkad korg. Det föreslår åklagaren att två byggföretag ska betala i Helsingborg.

En anställd på ett plåtslageri skulle den 4 september 2019 montera hängrännor på en fastighet i Mörarp i Helsingborgs kommun. Arbetet utfördes utan otillräckligt fallskydd. Den anställde hissades fem meter upp i en egentillverkad korg med hjälp av en gaffeltruck. Av okänd anledning föll den anställde. Han fick allvarliga huvudskador och bestående men.

Nu väcker kammaråklagare Jan Olin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål åtal. Han anser att det har begåtts arbetsmiljöbrott innefattande vållande till kroppsskada. Åklagaren kräver att både plåtslageriet och fastighetsägarna ska betala 750 000 kronor var i företagsbot.

Läs mer: Hög nota för företagens brister i fallskyddet

Åklagaren anser att en företrädare för plåtslageriet, som också var på plats när den anställde skadades, har haft ett skyddsansvar för den anställdes arbetsmiljö. Företrädaren har av oaktsamhet inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen. Exempelvis har han inte riskbedömt arbetet och lyftanordningen eller använt en säker arbetsmetod för personlyft. Det läggs honom också till last att han använt en otillåten lyftmetod vid annat än tillfälligt arbete.

Samma anklagelser riktas mot en företrädare för fastighetsägaren som beställt arbetet. Åklagaren pekar att han såsom byggherre haft ett skyddsansvar för arbetsmiljön. Han körde också trucken.

Åtalet ska bedömas av Helsingborgs Tingsrätt.

Få koll på alla domar och beslut om arbetsmiljön - beställ nyhetsbrevet Arbetsmiljön i rätten här.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö