Arbetsmiljö i Rätten

Krav på fängelse och fem miljoner efter hamnolycka

Åklagare Jan Olov Andersson kräver fängelse i minst ett år och fem miljoner kronor i företagsbot efter dödsolyckan i Oxelösunds hamn 2018. Foto: TT

Fängelse i minst ett år för två chefer och företagsbot på fem miljoner kronor. Det vill åklagare Jan Olov Andersson se efter arbetsplatsolyckan i Oxelösunds hamn 2018 då en man i 20-årsåldern dog och fler skadades. Idag är sista dagen i den 23 dagar långa förhandlingen i Nyköpings tingsrätt.

Publicerad

Den 16 mars 2018 omkom en man i 20-årsåldern på ett fartyg i Oxelösunds hamn.  Mannen dog av kvävning på grund av syrebrist efter att han skickats ner i fartyget för att lossa kol. Ytterligare en person förlorade medvetandet i ett inkapslat utrymme ombord på fartyget och två personer utsattes för livsfara. I slutet av 2019 väckte kammaråklagare Jan Olov Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål åtal. I går höll han sin slutplädering i Nyköpings tingsrätt i den 23 dagar långa förhandlingen.

– Om tingsrätten bedömer det som grovt brott har jag yrkat på fängelse överstigande ett år, om tingsrätten bedömer det som normalgraden har jag yrkat på villkorlig dom och böter. Vidare har jag yrkat på företagsbot på fem miljoner kronor.

Enligt Jan Olov Andersson ställs två chefer och hamnbolaget till svars för arbetsmiljöbrotten vållande till annans död, grovt brott, vållande till kroppsskada grovt brott och framkallande av fara för annan i två fall.

Personligt ansvar är inte så vanligt i arbetsmiljömålen. Vad är det som gör att du anser att det behövs här?

– Dels därför att de här cheferna personligen har gjort fel och för att de har haft ett ansvar. Varför man ibland bara går fram med företagsbot beror på en bestämmelse i brottsbalkens 36:e kapitel, paragraf tio.

Enligt bestämmelsen kan åklagarna låta bli att pröva det personliga ansvaret om brottet har begåtts av oaktsamhet och påföljden endast kan bli böter. Jan Olov Andersson påpekar att det är vanligt när det gäller vållande till kroppsskada.

– Men i det här fallet ligger inte påföljden för de här brotten på böter utan på fängelsenivå. Då finns det inget skäl för mig att avstå det personliga ansvaret, tillägger han.

Är det något som förvånat dig under förhandlingsdagarna?

– Det här var ett extremt farligt arbete. Men i bolagets organisation hade man inte tagit höjd för ett eventuellt räddningsarbete. Det innebär att så fort en arbetstagare kom ner i syrefri miljö av misstag och inte kunde ta sig därifrån själv så fanns det inga räddningsmöjligheter. Bolaget hade inga räddningsmöjligheter och Räddningstjänsten var för långt bort för att kunna göra livräddande åtgärder. Gör du ett misstag så dör du. Det här var det som berörde mig mest.

Åklagaren anser att den bevisning som lags fram i tingsrätten ger stöd för åtalet.

Idag, onsdag, avslutas förhandlingen med att försvaret håller sin slutplädering. De bägge cheferna nekar till brott. Advokat Tomas Nilsson, som företräder en av cheferna säger till P4 Sörmland att åklagaren inte har lagt fram bevis som stödjer att advokatens klient orsakat mannens död.

Få koll på alla domar och beslut om arbetsmiljön - beställ nyhetsbrevet Arbetsmiljön i rätten här.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev