Andades in kvävgas - företaget får bot på 400 000

2019-08-20 10:25 Lena Gunnars  

Arbetstagaren andades in kvävgas istället för frisk luft när han när han satte på sig en mask för att utföra ett arbetsmoment på företaget Ragn-Sells i Halmstad. Han blev djupt medvetslös. Företaget får nu betala 400 000 kronor i företagsbot.

I morgonrutinerna ingår att utföra service på en förbehandlings- och kryolinje för återvinning av färgburkar. Ett av arbetsmomenten som då utförs är att öppna en lucka för att kontrollera flödet på linjen. Då är det viktigt att den som öppnar luckan har en friskluftmask på sig, eftersom det finns risk för att kvävgas och lösningsmedel kan strömma ut.

När arbetstagaren som utförde morgonrutinen den 7 september 2017 satte på sig masken för att säkert kunna öppna luckan visade det sig att slangen som hörde till friskluftsmaskinen var kopplad till ett kvävgasuttag istället för till en anslutning för friskluft.

Arbetstagaren fick då rent kväve i masken istället för luft och blev medvetslös.

Läs mer: Så mycket vill regeringen höja maxtaket för företagsbot

Arbetstagaren fördes med ambulans till sjukhus. Där låg han i respirator under två dygn djupt medvetslös. Han fick sedan problem med lungorna en tid efteråt som visade sig vara begynnande lunginflammation. Arbetstagaren är nu helt återställd. Men på grund av händelsen blev arbetstagaren utsatt för livsfara och fara för svår kroppskada och allvarlig sjukdom, bedömde åklagaren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.  

Åklagaren menade att skyddsansvarig vid bolaget varit grovt oaktsam och åsidosatt sina skyldigheter enligt Arbetsmiljölagen.  Bolaget hade inte gjort en tillräcklig riskbedömning och inte vidtagit de åtgärder som krävts, till exempel att se till att tydligt markera uttaget för kvävgas och att slangarna återkopplades på rätt sätt.

Om så hade skett skulle olyckan inte ha inträffat eller hade med hög sannolikhet inte inträffat, menade åklagaren.

Företaget har godkänt att betala företagsboten på 400 000 kronor.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen