Amputerat finger ger kvarstående smärta

2020-06-22 11:48 Karin Nilsson  
Kammaråklagare slog fast att ansvarig företrädare för LKAB inte hade sett till att utrustningen var säker; företaget visste att vattenröret hängde fritt i luften under just detta arbetsmoment. Foto: Karin Wesslén / TT

LKAB visste att vattenröret hängde fritt i luften under just detta arbetsmoment. Det föll ned och skadade en arbetstagare i mars för två år sedan. Nu ska LKAB betala 300 000 kronor i företagsbot.

LKAB har godkänt att betala 300 000 kronor i företagsbot efter en olycka i Bandugnsverket vid LKAB i Vitåfors, Malmberget. Olyckan hände för mer lite mer än två år sedan, den 29 mars 2018.

En arbetstagare från Verkstadsindustri i Norr AB skulle koppla en ihop en pump med ett vattenrör efter att ha byggt om pumpens betongfundament. Men vattenröret föll och träffade arbetstagarens lillfinger som skadades så att amputation krävdes. Arbetstagaren har sedan dess bland annat problem vid tunga lyft både på jobbet och i vardagen, samt smärta och krampkänningar i hela armen.

Läs mer: LKAB krävs på 300 000 för förlorat lillfinger

Kammaråklagare, Åse Schoultz, vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål slog fast att ansvarig företrädare för LKAB inte hade sett till att utrustningen var säker. Skadan orsakades av oaktsamhet.

Arbetstagarna hade fått muntliga instruktioner att utföra arbetet på så sätt att vattenröret hängde fritt i luften ovanför dem. LKAB kände till detta men hade inte undersökt om de kopplingar som fanns på röret var tillräckliga för att det inte skulle lossna.

Ansvarig hade åsidosatt det förebyggande arbete som krävs enligt arbetsmiljölagen.

LKAB godkänner att betala företagsboten i ett så kallat strafföreläggande.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö