Arbetsmiljö i Rätten

Tvingades amputera benet – 600 000 i företagsbot

600 000 kronor i företagsbot. Det blir notan för Oresunds Drydocks AB efter en olycka där en arbetstagare skadade sig allvarligt när ett fartyg skulle omdockas.

Publicerad

Olyckan skedde den 30 oktober 2019 när ett fartyg skulle omdockas. Inhyrda arbetstagare skulle ta bort så kallade block som stöttade fartyget i flytdockan på Oresunds Drydocks AB:s arbetsställe i Landskrona. När en av arbetstagarna startade nedmonteringen av en metallkil på ett av blocken sköts metallkilen plötsligt iväg. Den sköts iväg på grund av trycket från fartyget på blocket. Kilen träffade arbetstagarens vänstra ben. Arbetstagaren skadade sig allvarligt och tvingades amputera större delen av benet och var sjukskriven en längre tid.

Nu har företaget godkänt att betala företagsboten på 600 000 kronor genom ett strafföreläggande. De betyder att ingen förhandling i domstol krävs.

Christer Forssman, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål anser att anställda i bolaget med skyddsansvar av oaktsamhet har orsakat olyckan. Det som skulle ha gjorts enligt arbetsmiljölagen för att förebygga ohälsa och olycka har inte gjorts.

Åklagaren påpekar i strafföreläggandet på att inför omdockningen skulle bolaget ha undersökt och riskbedömt arbetsmomentet, säkerställt att arbetstagaren haft tillräckliga instruktioner och information om en säker arbetsmetod. Åtgärder för att se till att trycket på blocket avlastades skulle ha gjorts för demonteringen påbörjades. Det kunde ha gjorts med hjälp av domkraft eller stöttor. Om bolaget hade gjort detta skulle olyckan med stor sannolikhet inte ha hänt.

Få koll på alla domar och beslut om arbetsmiljön - beställ nyhetsbrevet Arbetsmiljön i rätten här.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev