Arbetsmiljö i Rätten

Byggnads: Sämre säkerhet med flera led

Torbjörn Hagelin. Foto: Terese Perman

Borttagna skyddsräcken och arbetstagare utan säkerhetsselar. Det mötte en ombudsman från Byggnads på en arbetsplats i Norrköping. Nu stämmer förbundet byggbolaget till Arbetsdomstolen.

Publicerad

En ombudsman från Byggnads upptäckte under ett besök på en arbetsplats i Norrköping i oktober 2019 att arbetstagare stod på tredje våningen i en av byggnaderna och lastade och bar in kök. Nu stämmer Byggnads arbetsgivarorganisationen Byggföretagen och byggbolaget Bygg och Renoveringstjänst S.R.D AB i Norrköping för brott mot förhandlingsskyldigheten enligt medbestämmandelagen.

– Ett fall från den höjden kan leda till döden. Det här är en av anledningarna till att man måste förhandla innan man tar in inhyrd personal. För varje led ett arbete läggs ut riskerar rutiner och säkerhetsarbete att brista. Det här är ett uppenbart bevis på detta, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, i en kommentar.

Bakgrunden till fackförbundets stämning är att bolaget ska ha anlitat ett företag utan att först förhandla med Byggnads. Företaget ska ha anlitats för att utföra arbete som bolagets anställda kunnat utföra och som ligger inom Byggavtalets tillämpningsområdet, menar förbundet.

Enligt stämningsansökan som lämnats in till Arbetsdomstolen kräver nu Byggnads 150 000 kronor i allmänt skadestånd.

– Till att börja med är det en fråga om utstuderad lönedumpning att utan förhandling ta in inhyrd personal för arbetsuppgifter som egentligen ska utföras av de anställda. Att de dessutom får utföra arbetsuppgifterna under livsfarliga omständigheter gör knappast saken bättre, tillägger säger Torbjörn Hagelin.