Tidningen

Oeniga expertvittnen i tingsrätten

En snickare skadade sig på cirkelsågen som inte hade en så kallade spaltkninv som skydd i december 2018. Foto: Foto från polisen förundersökningsprotokoll.

Spaltkniv som skydd vid sågen eller inte. Experterna som vittnade i tingsrätten var oeniga om effekten. Därför blev det ingen företagsbot för byggföretaget.

Publicerad

Den 3 december 2018 skadade sig en arbetstagare hos Linds Bygg i Vittsjö AB när han skulle klyva en träregel med en cirkelsåg. Sågen kom i kläm och studsade tillbaka. En bit av hans tumme kapades vilket ledde till en längre sjukskrivning.
Åklagare Jan Olin, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, ansåg att arbetsmiljöansvarig i bolaget av oaktsamhet orsakat olyckan och krävde 100 000 kronor i företagsbot.
Riskerna var inte tillräckligt undersökta och ansvarig hade inte sett till att en så kallad spaltkniv var monterad på cirkelsågen som skydd. Åklagaren ansåg att arbetsgivaren inte heller hade gett tillräckliga instruktioner till arbetstagaren som varken behärskade det svenska språket eller hade utbildning för arbetet.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →