Arbetsmiljöbrott

Pappan till den omkomne kritiserar överklagandet

Johans pappa Lars-Erik Löfroth under en tidigare intervju med Arbetarskydd i familjens möbelvaruhus i Piteå. Foto: Tor Johnsson
Johans pappa Lars-Erik Löfroth under en tidigare intervju med Arbetarskydd i familjens möbelvaruhus i Piteå. Foto: Tor Johnsson

NORDKALKSDOMEN. Lars Erik Löfroth, pappa till den omkomne Johan Löfroth, har reagerat starkt på Nordkalks överklagandet: – Det är klart det känns skamligt och som ett hån mot oss anhöriga, säger han till NSD.

Publicerad

Företaget Nordkalk AB och dåvarande platschefen fälldes den 1 mars i år för olyckan i kalkugnen som inträffade 2011, inne på SSAB:s område i Luleå. Vid den svåra arbetsplatsolyckan skadades flera arbetare. Johan Löfroth dog av sina skador och Gustaf Seppelin Solli blev svårt brännskadad.

Luleå tingsrätt dömde Nordkalk till tre miljoner kronor i företagsbot och platschefen till villkorlig dom och böter för arbetsmiljöbrott.

– Det är fruktansvärt att man inte tar sitt ansvar på Nordkalk, säger Lars Erik Löfroth och hoppas nu att Hovrätten skärper straffen.

NSD: Från Nordkalks håll menar man att det är ett sätt att skapa en praxis om ansvarsfördelningen så att man kan undvika olyckor i framtiden – har du någon kommentar kring det?

– Nej, det har jag väl egentligen inte. Jag anser ju att med de uppgifter som framkommit under rättegången så är det solklart att Nordkalk hade huvudansvaret vid olyckan.

Läs också:

– Vår förhoppning var att få göra ett avslut efter rättegången tingsrätten. Men nu känns det litegrann som att man är på ruta ett igen. Nu blir det kanske en lång utdragen process innan det här blir klart igen.

Lars Erik Löfroth säger till tidningen att familjemedlemmarna hade hoppats på att företaget skulle ta sitt ansvar, så att de skulle få ett avslut.

–  Men nu är det som det är, och då får vi ta det också.

Läs också: