Arbetsmiljöbrott

Nu startar rättegången mot Nordkalk i hovrätten

Här stod Gustaf, Johan och deras kollega när kalkugnen fylldes av frätande rök. Illustration: Jonas Askergren
Gustaf Seppelin Solli överlevde olyckan i Nordkalks kalkugn 2011. Hans arbetskamrat Johan Löfroth dog. Foto: Privat / Tor Johnsson
Flickvännen Pernilla Lövgren stöttar Gustaf Seppelin Solli som skadades allvarligt i kalkugnsolyckan på Nordkalk. När läkarna på Brännskadecentrum berättade om att han blivit av med fingrarna sa han ”Då behöver jag inte bekymra mig om att klippa naglarna.” Foto: Tor Johnsson

I dag drar rättegången i hovrätten igång om Kalkugnsolyckan. Nordkalk har överklagat tingsrättsdomen där företaget fälldes för att ha orsakat kalkugnsolyckan, där Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt och Johan Löfroth, 23, dog.

Publicerad

Den 1 mars förra året fälldes Nordkalk AB och dåvarande platschefen för olyckan i kalkugnen, som inträffade den 1 november 2011 inne på SSAB:s område i Luleå.

Flera arbetare skadades vid olyckan. Luleå tingsrätt dömde Nordkalk till tre miljoner kronor i företagsbot och platschefen till villkorlig dom och böter för arbetsmiljöbrott.

Både Nordkalk och platschefen överklagade tingsrättsdomen. Så här sa Nordkalks kommunikatör Eva Feldt till Arbetarskydd om beslutet att överklaga domen:

– Som vi ser det har tingsrätten i sin dom utgått från ett inhyrningsförhållande. Vi anser därför att tingsrätten dömt i målet på felaktiga grunder, eftersom vi anser att det är ett entreprenörsförhållande.

Inga nya vittnen har kallats till huvudförhandlingarna i Hovrätten för Övre Norrland. Parterna kommer bara att vara på plats den 10 och den 26 april, den första och sista dagen.

Eva Löfroth, som förlorade sin son i kalkugnsolyckan, berättar för Dagens Arbete att det har varit jättejobbigt att det dragit ut så mycket på tiden:

– Jag hoppas att också hovrätten markerar att så här får det inte gå till. Annars behöver vi inga lagar i Sverige, säger hon till Dagens Arbete.