Arbetsmiljö

Ylva Johansson kandidat till EU-kommissionen

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade på torsdagens presskonferens arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som kandidat till ny EU-kommissionär.

Nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i dag vid en presskonferens: – Jag har älskat att vara arbetsmarknadsminister i Stefans regering, kommenterar hon utnämningen.

Publicerad

(Uppdaterad) Ylva Johansson (S) är en av Sveriges mest erfararna ministrar, konstaterar statsminister Stefan Löfven.

– Hon kommer bli en del av det starka lag som Ursula von der Leyen kommer att bilda, säger han på en pressträff.

Ylva Johansson säger att hon är stolt över att bli nominerad till EU-kommissionär. Hon är samtidigt nöjd med sin tid som arbetsmarknadsminister.

– Det har varit väldigt kul, men det ska bli kul att gå vidare, säger hon.

Hittills har Sverige bara haft kvinnliga EU-kommissionärer. Den nuvarande svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström har suttit i tio år.

Det har funnits en diskussion om att nominera två kandidater till kommissionär, en man och en kvinna. Statsminister Stefan Löfven säger att Sverige har fått en begäran från EU om att utse en enda kandidat.

– Och det ska helst vara en kvinna, säger han.

På frågan om vilken portfölj han vill att Ylva Johansson ska få, svarar han:

– Vi vill givetvis få så mycket inflytande i EU som möjligt. Men det är väldigt svårt att säga innan vi vet exakt hur portföljerna ser ut.

Ylva Johansson har mångårig erfarenhet som riksdagsman och statsråd i S-regeringar och utsågs första gången till arbetsmarknadsminister i samband med valet 2014.

När Europaparlamentet gett sitt godkännande tillträder de nya kommissionärerna den 1 november.

Spekulationerna om Ylva Johansson efterträdare på posten som arbetsmarknadsminister är igång. Bland de som nämnt i media återfinns bland andra: Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, Eva Nordmark, TCO:s ordförande, Tomas Eneroth, infrastrukturminister, Irene Wennemo, tidigare Ylva Johanssons statssekreterare nu ny generaldirektör för Medlingsinstitutet och Tobias Baudin, Kommunals ordförande.