Arbetsmiljö

”Vi utsätts för mordhot och våld inom hemtjänsten”

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.
Rickard Lindberg är arbetsmiljöansvarig för säkerhet och hälsa på arbetsgivarorganisationen EIO, Elektriska Installatörsorganisationen och expert i Arbetarskydds panel. Foto: Peter Knutson
Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

EXPERTFRÅGA. Jag är skyddsombud inom hemtjänsten. I vårt upptagningsområde har det varit skjutningar, upplopp och även mordförsök på polis. Den senaste tiden har hoten drabbat även oss. En kollega blev slagen och mordhotad av en maskerad person. Vi skyddsombud tycker inte att arbetsgivarens åtgärder räcker.

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Situationen du beskriver låter fruktansvärd. De allra flesta av oss är inte tränande eller utbildade för att arbeta i sådana situationer. Det du/ni ska göra är att riskbedöma verksamheten. I riskbedömningen får ni ta med hotbilden mot er personal. Det kan vara så att ni kommer fram till att, om arbetet ska utföras på ett specifikt sätt, så krävs inte bara dubbelbemanning utan också att ni har väktare med er. Ett larm till ett väktarbolag kanske inte är tillräckligt. Om det visar sig att era åtgärder inte räcker kan det bli aktuellt med ett skyddsombudsstopp. Ta kontakt med ett regionalt skyddsombud och diskutera igenom er situation och med er arbetsgivare.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Det låter som en väldigt allvarlig situation. Tänk ut hur ni anser att ni behöver skyddas. Ställ sedan krav på arbetsgivaren. Ni kan hota med att stoppa arbetet. Stoppa det om arbetsgivaren inte vidtar åtgärder eller använd er av 6:6a i arbetsmiljölagen, det vill säga vänd er först till arbetsgivaren med era krav och sedan till Arbetsmiljöverket.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöansvarig Installatörsföretagen:

– Våld och hot får inte förekomma. Upprätta säkerhetsrutiner, ni ska kunna arbeta säkert med tillfredsställande trygghet. Det finns kanske tillfällen då väktare följer med redan från början. Arbetsgivaren anmäler alla händelser till polis och högre chefskap. Utbildning och information är viktigt så att personalen vet hur de ska hantera hotfulla situationer. Definiera riskområden och gör återkommande riskbedömningar, kanske dagligen. Om inte skyddsombuden och arbetsgivare är nöjda så kontakta Arbetsmiljöverket för ett ställningstagande. Om du som chef inte har (får) tillräckliga resurser så returnera hela eller delar av ansvaret till högre instans.