”Vi springer mellan patienterna”

2013-02-18 14:53 Birgitta Ländin  

Sjukhusens platsbrist, som förvärrats under de senaste influensatopparna, är ett stort arbetsmiljöproblem. Förutom hög stress leder den till ergonomiska problem för personalen. På Akademiska sjukhuset i Uppsala tar man nu en diskussion med facken.

Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett av de sjukhus som har återkommande problem med platsbrist. Både Upplands läns allmänna läkarförening och Vårdförbundet har den senaste tiden lämnat in anmälningar till Arbetsmiljöverket om att situationen håller på att bli alldeles ohållbar

"Patienterna vårdas i korridorer, skölj, förråd och väntrum i avsaknad av sängplats", skriver Vårdförbundet i sin anmälan. De varnar också för att de långa väntetiderna på akuten medför ökad risk för hot och våld.

I Uppsala Nya Tidning beskriver sjuksköterskan Erika Mård situationen på barnkliniken såhär:

– Nu är det infektionssäsong och vi har öppnat fler vårdplatser för att klara belastningen. Vi springer mellan patienterna. Vi slänger i oss maten för att hinna med, får ta extra pass, jobbar över. Jag har jobbat ett år som sköterska och jag brinner för mitt arbete, men det är tufft. Flera av dem jag pluggade med har redan gått ned i tid för att orka, säger hon.

Trots att sjukhuset har haft överbeläggningar har man genomfört besparingar som ytterligare minskar antalet vårdplatser. .

– Målet vid alla förändringar är självfallet att vi ska bibehålla en bra arbetsmiljö, säger HR-chefen vid Akademiska sjukhuset till Arbetarskydd.

Från sjukhusledningen tar man anmälningarna på allvar och tar nu upp en diskussion med facken, framhåller hon.

– Fackliga representanter för Vårdförbundet och Läkarförbundet har bjudits in till samtal på samtliga divisioner på Akademiska sjukhuset.

Men Akademiska sjukhuset är inte ensamma om att lida av underbemanning och platsprist. Under de allra senaste veckorna har många sjukhus i landet, däribland Skånes universitetssjukhus och Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge larmat om att de har haft svårt att klara den ökade belastningen som influensatoppar och kräksjuka har medfört. Krisen syns också i anmälningar till Arbetsmiljöverket. Förutom de som gäller Akademiska sjukhuset har anmälningar kommit in från flera avdelningar på olika sjukhus i landet, bland annat Universitetssjukhuset i Örebro, Centralsjukhuset i Karlstad och Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen