"Vi har filmat truckförarnas rörelser"

2018-08-24 11:49 Lena Gunnars  
Charlotte Wåhlin, forskare vid avdelningen för arbets- och miljömedicin på Region Östergötland.

Hälften av landets 150 000 truckförare har ont i nacken eller skuldrorna. Nu ska Charlotte Wåhlin, forskare vid avdelningen för arbets- och miljömedicin på Region Östergötland, presentera sin studie på en stor forskarkonferens i Italien.

Hur kom du på idén att studera just truckförare?
– En av våra läkare hade en patient med nackbesvär som var truckförare. På de arbetsmiljömedicinska klinikerna utreder vi om patientens skador är orsakade av exponering i arbete. Sedan tittar vi på forskningen som finns. Då upptäckte jag att när det gäller nack- och skulderbesvär och truckförare fanns inga studier av högre kvalitet. Därför blev jag anställd i detta projekt. Vi är ett helt forskarteam. Första studien gjorde vi 2014. Det ledde till att vi gick vidare. Resultaten ska vi nu presentera på konferensen.

Vad ger det att få åka på konferens?
– Mycket av syftet är att få möjlighet att diskutera sin forskning med andra som är intresserade av ergonomi för truckförare och lagerarbetare. Jag ska bland annat träffa en amerikansk forskare som är intresserad av deras besvär. Det handlar också om att ta till sig ny forskning.

Vad bör truckförarnas arbetsgivare tänka på för att minska risken för nackbesvär?

– Följ arbetsmiljölagen, gör en riskbedömning och gör det tillsammans med facken och medarbetarna.

Hur har din forskning tagits emot?
– Efter att jag berättat om den i SVT:s Rapport hörde en konstruktör och en truckförare av sig. Då blir man lite glad. Jag fick stor respons från ergonominätverket vi fysioterapeuter har. Jag känner ett enormt kollegialt stöd för att vi synliggör detta. Det gäller att visa företag att de till exempel kan anlita företagshälsovården, som är duktiga på att minska riskerna för denna typ av besvär.

Varför har så få studerat truckförarna tidigare?
– Det här är ytterligare en pusselbit till forskningen. De tidigare studierna har inte varit så fokuserade på att mäta just nack- och skulderbesvär. I vår studie har vi en rent objektiv del, där vi filmat truckförarnas rörelser.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö