Varsel stoppas på Danderyds sjukhus

2020-02-27 11:56 TT  

Det varsel som Danderyds sjukhus gick ut med i november förra året bantas från 100 till 20 personer. Men ekonomin är fortsatt ur balans och fler åtgärder kan inte uteslutas.

Varslet på 20 personer berör den administrativa delen av sjukhuset och läkare, sjuksköterskor och undersköterskor kommer inte att varslas. Undersköterskor kan dock komma att omplaceras inom sjukhuset.

Anledningen till att varslet minskar så betydligt är att frågan stötts och blötts inom organisationen och med fackliga representanter, säger sjukhusets kommunikationsdirektör Anna-Carin Stark.

– När vi gått igenom den här långa processen så ser vi att det inte blir så många personer som vi befarade från början.

Sjukhuset har dock ett fortsatt underskott på 300 miljoner kronor, sex procent av sjukhusets omsättning. För att få ekonomin i balans behöver antalet anställda minska med 250 tjänster, vilket står fast. 210 av dessa tjänster kommer att lösas genom pensionsavgångar, vikariat som upphör och egna uppsägningar, enligt sjukhuset. Av de 40 tjänster som återstår kan personal komma att erbjudas omplacering.

Läs mer: "Varslen kommer påverka patientsäkerheten"

Att varslet ändrats beror inte på att regeringen utlovat att skjuta till mer pengar till välfärden.

– Nej, det har inget med det att göra utan det är processen som är klar nu, helt enligt vår plan, säger kommunikationsdirektören.

Om denna åtgärd kommer få Danderyds sjukhus på rätt köl igen är för tidigt att säga, enligt Anna-Carin Stark. Hon kan inte lova att det inte dyker upp fler varsel i en nära framtid.

– Vi kan inte säga något mer än det vi sagt. I sådana här åtgärdspaket tar man ett steg i taget och ser vad det har för effekt.

Karolinska universitetssjukhuset

På Karolinska universitetssjukhuset gick man i maj förra året ut med ett varsel om 550 anställda inom administration. I november 2019 varslades sedan 600 läkar- och underskötersketjänster, vilket i februari i år bantades till 109 läkare och 157 undersköterskor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö