Arbetsmiljö

Tvätt av egna kläder behövs i hemtjänsten

Kommunerna behöver inte ge de anställda i hemtjänsten arbetskläder. Men personalen måste kunna tvätta sina egna kläder på arbetsplatsen.

Publicerad

Kommunals huvudskyddsombud i Sunne och Kumla kommuner överklagade Arbetsmiljöverkets beslut om att inte kräva av kommunerna att de ska förse de anställda som arbetar i hemtjänsten med särskilda arbetskläder. Skyddsombuden ville också att kommunerna ska se till att hemtjänstens personal kan följa hygienrutinerna för arbetskläder, detta innebär att arbetsgivaren har ansvar för att deras arbetskläder tvättas.

Det sistnämnda har verket krävt av Leksands kommun vid vite. Detta beslut är överklagat av kommunen. Förvaltningsrättens dom väntas i slutet av september.

Förvaltningsrätten anser att motsvarande krav som verket riktat mot Leksands kommun kan ställas på Sunne och Kumla kommuner och skickar därför tillbaka kraven till Arbetsmiljöverket. Däremot håller domstolen med Arbetsmiljöverket om att det saknas stöd i lagen för att kräva att arbetsgivaren håller de anställda med arbetskläder.

Om domarna

25 juni 2013, Förvaltningsrätten i Karlstad, målen 3600-12 och 5506-12.