Tusentals appar olämpliga i jobbmobilen

2014-09-26 13:33 Håkan Abrahamson  
60 procent av de populäraste apparna innehåller säkerhetsluckor som är olämpliga om mobilen används i jobbet. Foto: Fraunhofer SIT

60 procent av de populäraste gratisapparna för Iphone är olämpliga i mobiler som används för affärskritiska uppgifter.

Det framgår av en test som gjorts vid Fraunhoferinstitutets avdelning för säkrare informationsteknik. Forskarna fann graverande säkerhetsluckor i programmeringen i en fjärdedel av de undersökta apparna.

Programmerarna av apparna har helt enkelt struntat i skyddsfunktionerna. Var femte app skickar vidare data till fler än fem företag som egentligen inte har med appfunktionen att göra.

Forskarna hittade även fel med låsningsfunktioner, vilket öppnar för att komma åt pin-koder och i samband med bankappar även finansiella tjänster.

Jens Heider vid Fraunhoferinstitutet anser att skulden för den dåliga säkerheten inte ligger hos Apple.

- IOS-plattformen erbjuder goda möjligheter att programmera appar med hög säkerhet. Men många apputvecklare arbetar inte seriöst, säger han.

Experterna med Jens Heider i spetsen har använt sig av testverktyget Appicaptor. Med verktyget kan appar för såväl IOS som Android testas. Vid it-säkerhetsmässan "it-sa" i Nürnberg 7 till 9 oktober redovisar forskarna sina testresultat.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö