”Traumatiskt drabbade förare får vänta i timmar”

2019-03-14 14:32 Lennart Lundquist  
Enligt skyddsombuden har flera förare av pendeltåg, som varit med om en påkörning där omhändertagandet brustit, valt att byta jobb. Foto: TT-Bild

Efter en påkörning kan det ta flera timmar innan förarna på pendeltågen i Stockholms län blir professionellt omhändertagna. Det skriver skyddsombuden vid MTR till Arbetsmiljöverket och kräver snabbare hjälp.

”Vid en traumatisk händelse är ett snabbt omhändertagande oerhört viktigt för lokförarna och personalen ombord. Att behöva vänta i timmar ökar risken för psykosocial stress, förvärrar förutsättningarna för återhämtning och ökar risken för framtida ohälsa”, skriver skyddsombuden vid MTR pendeltågen som kräver att de som har som uppgift att omhänderta tågpersonal efter en traumatisk händelse ”snabbast möjligast” ska ta sig till olycksplatsen.

Enligt skyddsombuden har flera förare som varit med om en påkörning där omhändertagandet brustit valt att byta jobb.

”Skyddsombudens oro är att flera av våra kollegor kan komma att drabbas och bli tvungna att byta jobb med anledning av att MTR inte säkerställer och tillhandahåller de resurser som behövs. Blotta oron hos lokförare och personal ombord för att drabbas av ett dåligt omhändertagande skapar stress”, skriver skyddsombuden.

Skyddsombuden citerar en av Arbetsmiljöverkets föreskrifter:

”Det är nödvändigt att arbetstagaren vid en svårt chockartad händelse genast får hjälp medicinskt som psykologiskt omhändertagande.”

I föreskriften understryks att de som drabbats ”inte lämnas ensama de första timmarna efter händelsen”.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen