Arbetsmiljö

Tingsrätten: Lokförare med Aspergers blev diskriminerad

Torolf Jansson Foto: Michael Melanson

Norrköpings tingsrätt anser att Transportstyrelsen diskriminerade lokföraren Torolf Jansson på grund av hans funktionshinder, Aspergers syndrom.

Publicerad

Diagnosen Aspergers syndrom som Torolf Jansson fick sent i sin yrkeskarriär som lokförare, är visserligen en sådan diagnos som kräver dispens från Järnvägsinspektionens säkerhetsföreskrifter. Den som har detta funktionshinder får inte arbeta med säkerhetsrelaterade uppgifter på järnvägsområdet utan dispens. Men redan att det finns en möjlighet till undantag från förbudet gör att det krävs en individuell bedömning av om den som söker dispens kan arbeta med trafiksäkerhetsarbete, påpekar tingsrätten.

Såsom Transportstyrelsen formulerat sitt beslut står det klart att den inte gjort någon individuell bedömning av hur Aspergers syndrom, som det tar sig uttryck hos just Torolf Jansson, påverkar hans förmåga att köra tåg. Transportstyrelsen har alltså behandlat honom sämre än andra i en jämförbar situation skulle ha behandlats och Transportstyrelsen har inte kunnat motbevisa detta, skriver tingsrätten.

Tingsrätten menar också att Transportstyrelsen fortsatte att diskriminera Torolf Jansson när styrelsen överklagade förvaltningsrättsdomen ända upp till Högsta förvaltningsrätten. Inte för överklagandet i sig, utan av samma skäl, Transportstyrelsen gjorde ingen individuell bedömning och gjorde ingen ny utredning trots att den fick ta emot nya uppgifter om Torolf Jansson.

Transportstyrelsen har inte heller tagit hänsyn till att Torolf Jansson visat att han under mer än 20 år skött sitt arbete som lokförare utan anmärkning, trots att det av utredningen klart framgått att han måste ha haft Aspergers syndrom även under denna tid. Tingsrätten anser att Transportstyrelsen utgått från en schabloniserad uppfattning av hans diagnos i stället för att göra en individuell prövning.

Det framstår som att Transportstyrelsen i förvaltningsdomstolarna syftat till att få fastställt att Aspergers syndrom i sig utgör hinder mot dispens, skriver tingsrätten.

Transportstyrelsen ska betala 100 000 kronor i diskrimineringsersättning till Torolf Jansson och stå för 80 procent av hans rättegångskostnader. Torolf Jansson har visserligen vunnit i huvudfrågan om diskriminering, men han hade yrkat 200 000 i diskrimineringsersättning och därför sätter domstolen ned ersättningen för rättegångskostnaderna med 20 procent.