Tillfälliga regler för covid-skydd förlängs

2020-11-19 16:52 Tiina Demargne  
Personlig skyddsutrustning som fått tillfälligt tillstånd till 31 december 2020, får nu användas till och med 31 december 2021. Foto: Arbetsmiljöverket

CORONAVIRUS. Personlig skyddsutrustning mot covid-19 som har tillfälliga tillstånd från Arbetsmiljöverket får användas fram till sista december 2021. Det har Arbetsmiljöverket beslutat.

Beslutet regleras i de nya föreskrifter för de förlängda tillfälliga tillstånden när det gäller personlig skyddsutrustning mot smittspridningen av covid-19. Det tidigare beslutet gällde fram till 30 juni 2021.

– Vi är fortfarande mitt i en pandemi och spridningen av det virus som orsakar covid-19 pågår alltjämt. Därför är det viktigt att vi kan bidra till att säkerställa en god tillgång på personlig skyddsutrustning för vård, omsorg och andra som arbetar med att begränsa smittspridningen, säger Torben Vincentsen, enhetschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

De nya föreskrifterna

  • Personlig skyddsutrustning som fått tillfälligt tillstånd till 31 december 2020, får nu användas till och med 31 december 2021.
  • Möjlighet för tillverkare, importörer och distributörer att söka tillfälliga tillstånd för att tillverka, importera eller distribuera personlig skyddsutrustning som inte är CE-märkt till vård och omsorg, förlängs till och med 30 juni 2021.
  • De som redan har ett tillfälligt tillstånd kan fortsätta tillverka, importera eller distribuera sin produkt till och med 30 juni 2021, under förutsättning att det gäller samma produkt, parti (batch) och antal som tidigare. Vill man släppa ut fler eller nya produkter behöver man ansöka om ett nytt tillstånd.
  • Undantaget för Försvarsmakten, Polismyndigheten, andra som upprätthåller allmän ordning samt hälso- och sjukvårdspersonalen att använda Skyddsmask 90, förlängs till och med 30 juni 2021. Dock ska arbetsgivaren i första hand välja andningsskydd som är CE-märkt enligt förordning (EU) 2016/425. Arbetsgivaren ska också säkerställa att skyddsmask 90 med skyddsfilter 90 ger motsvarande nominell skyddsfaktor som CE-märkt andningsskydd och filter.

(Källa: Arbetsmiljöverket)

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö