Arbetsmiljö

Tidsvinst gick före säkerhet

Att trucken rasade nerför slänten berodde på att föraren tippat lasten för nära kanten. Det kan inte arbetsgivaren lastas för, anser tingsrätten.

Publicerad

Olyckan hände vid ett anläggningsarbete vid Hede-Älvängen i Ale kommun. Då höll en anställd vid Värmdö Schaktmaskiner på att tippa sprängsten från sin truck. När han backade, kom han för nära släntkanten. Trucken rasade nedför slänten och välte. Truckföraren bröt tio revben, hans lungsäck punkterades och han fick sår på huvudet och armarna.

Arbetsmiljöåklagare ansåg att företaget hade flera alternativ för att förhindra en sådan här olycka. Åklagaren krävde att företaget skulle betala 500 000 kronor i företagsbot.

Tingsrätten slår fast att det inte finns någon skyldighet för företaget att ordna en barriär. I det här fallet hade det dessutom varit omöjligt, eftersom släntkanten förskjuts allteftersom. Men förarna visste om att de skulle lossa på kanten, inte över den. Det fanns också backkameror i truckarna. Kamerorna var till god hjälp, ansåg de flesta truckförarna, dock inte föraren som råkade ut för olyckan. Han hade satt en svart plastpåse över den.

Domstolen kommer fram till att det var förarna själva som bestämde att tippa sin last över kanten, trots att de kände till risken för ras. De gjorde det för att vinna tid. Företaget var inte oaktsamt, anser tingsrätten.

Om domen:

5 mars 2014, Alingsås tingsrätt, mål B 839-13