Test: Är det jobbet som gör dig överviktig?

2019-01-30 10:46 Elsa Frizell  
Hur mår du på din arbetsplats egentligen? Höga krav på jobbet gör att kvinnor går upp i vikt men samma effekt har inte höga krav på männen. Det framgår av en studie Foto: Dmytro Zinkevych / Alamy

Personer med låg kontroll i arbetet ökar rejält i vikt. Höga krav på jobbet gör att kvinnor går upp i vikt men samma effekt har inte höga krav på männen. Det framgår av en studie på drygt 3 800 svenskar som gjorts på Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet.

Studien har pågått under 20 år och deltagarna har under tre tillfällen under denna tidsperiod fått väga sig samt svara på frågor om krav och kontroll i arbetet. De har följts från antingen 30 till 50 års ålder, eller från 40 till 60. För att skatta kravnivå på jobbet har personerna fått svara på frågor om arbetstempo, psykiska påfrestningar, om det finns tillräckligt med tid för arbetsuppgifterna och hur ofta kraven som ställs är motstridiga.

Test: Har du höga eller låga krav på jobbet och har du kontroll över hur arbetet ska utföras?

Gör forskarnas självtest med frågor från studien

Frågorna om kontroll i arbetet handlar bland annat om hur ofta man lär sig något nytt, om jobbet kräver fantasi, hög kompetens, om man själv kan välja vad som ska göras, och hur det ska göras.

Resultaten visar att det var vanligare att personer med låg kontroll i jobbet ökade rejält i vikt, definierat som tio procents viktökning eller mer, under studiens gång. Detta gällde både kvinnor och män.

Däremot spelade långvarig exponering för höga krav enbart roll för kvinnor. Drygt hälften av kvinnorna som haft för höga krav hade en stor viktuppgång över 20 år, och deras viktuppgång var ungefär 20 procent högre jämfört med kvinnor med låga krav på arbetet.

– När det gällde kravnivån i arbetet var det bara kvinnorna som påverkades. Vi har inte undersökt de underliggande orsakerna men man kan tänka sig att det handlar om en kombination av krav på jobbet och att kvinnor oftare tar större ansvar för hemmet, vilket kan göra det svårt att hinna träna och leva hälsosamt, säger Sofia Klingberg, forskare inom samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Elsa Frizell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö