Tågpersonalen undviker toaletterna ombord

2019-08-21 15:50 Lennart Lundquist  
Tio minuters paus för toalettbesök skulle vara tillräckligt för Pågatågens personal, enligt Arbetsmiljöverket. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Lokförare och tågvärdar på Pågatåget, som drivs av Arriva, måste få en tillräckligt lång paus efter två och en halv timmas arbete för att kunna gå på personaltoaletten, fastslår Arbetsmiljöverket.

Fram till den 31 januari får Arriva på sig att ordna detta vid ett vite på 80 000 kronor.

Det finns kundtoaletter ombord på tåget, men dessa är inte sällan ur funktion eller har slut på vatten.

På helger och kvällar är det vanligt att de är otjänliga på grund av nedsmutsning.

Enligt en enkät bland de anställda svarade 45 procent att "jag undviker att använda toaletterna på tåget på grund av nedsmutsning".

Personaltoaletter finns det gått om längs linjen. Avståndet från tåget till dessa toaletter kan variera något men tio minuters paus skulle vara tillräckligt, enligt Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren uppgav att lokförarna kan kontakta trafikledningen om de behöver stanna tåget för att gå på toaletten. Men det finns ett stort motstånd från lokförarna att göra så eftersom detta skapar förseningar och stress på grund av missnöjda resenärer.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö