Arbetsmiljö

”Ta på visir när busspassagerare är förkylda”

CORONAVIRUS. Om det kliver på passagerare som hostar och nyser och uppvisar luftvägssymptom ska busschaufförerna ta på sig ett visir och använda engångshandskar. Det har Arbetsmiljöverket beslutat med omedelbar verkan och gäller bussföretaget Keolis bussar i Falun och Borlänge.

Publicerad

Bussföretaget kommer att få betala ett vite på 100 000 kronor vid varje tillfälle chaufförerna trotsar förbudet.

Förbudet gäller tills vidare dock längst till den 30 oktober.

Arbetsmiljöverket motiverar sitt beslut med att chaufförerna vid vissa tillfällen kommer närmare passagerarna än två meter:

”Det finns en oro bland chaufförerna att bli smittade. Om en rullstolsburen person ska åka med bussen ska rullstol lastsäkras av chauffören vid påstigning och lossas vid avstigning. Det framkom också att det vid flera tillfällen har hänt att passagerare har uppvisat luftvägssymptom som hosta i samband med att chauffören hjälpt passageraren med att komma på och av bussen.”

Vid dessa moment ska alltså busschaufförerna använda visir och engångshandskar eftersom det ”finns risk för omedelbar och allvarlig fara för personskada kopplat till risken att smittas av coronaviruset”.

Arbetsmiljöverkets förbud efter en inspektion föregicks av att skyddsombudet den 29 april skyddsstoppade chaufförer som hjälpte passagerare av och på och med att lastsäkra rullstolar.