Arbetsmiljö

”Ta bussförarnas rop på hjälp på allvar”

Busschaufförer i Uppsala har utsatts för hot och våld när de kontrollerat biljetterna. Foto: Gamla Uppsala Buss

Arbetsmiljöverket hävde skyddsstoppet på busschaufförernas biljettkontroller i Uppsala. Nu överklagar skyddsombudet beslutet och kräver att kontrollanter sätts in för att få bukt med hot och våld och skydda chaufförerna.

Publicerad

Som Arbetarskydd tidigare berättat förekommer hot och våld när chaufförerna som kör Gamla Uppsalabuss stadsbussar kontrollerar biljetterna. Därför la skyddsombudet ett skyddsstopp på denna visering. Skyddsombudet tycker att kontrollen i stället ska utföras av särskilda biljettkontrollanter.

Arbetsmiljöverket avslog skyddsombudsstoppet – ett beslut som skyddsombudet nu överklagar till förvaltningsrätten.

”Vi vill inte resenärerna ska åka gratis. Vi vill att arbetsgivaren tar sitt ansvar och förebygger psykosocial ohälsa och skyndsamt vidtar åtgärder för att visering i stället utförs av biljettkontrollanter.”

Allt sedan 2014 har chaufförerna vid Gamla Uppsalabuss uppgett att de oroas över att kontrollera resenärernas biljetter. Enligt skyddsombudet har det vid viseringen förekommit allvarliga, återkommande och tilltagande incidenter med hot, våld, misshandel och kränkning av chaufförerna.

Därför skyddsstoppade skyddsombudet detta den 30 oktober. Ett stopp som Arbetsmiljöverket i sin tur upphävde.

”Man blir en sämre förare när man hamnar i konflikt med resenärer som inte vill betala. Detta leder till psykosocial ohälsa som sitter kvar under hela arbetsdagen. Att som i dag informera passagerarna att de riskerar att få en kontrollavgift om de har en ogiltig biljett uppfattas av förarna som meningslöst eftersom risken att en kontrollant finns ombord är minimal. Vi hoppas verkligen att ni ska ta bussförarnas rop på hjälp på allvar”, skriver skyddsombudet.