Arbetsmiljö

Systembolaget försvarar handeln med utpekade vingårdar

Arbetare i programmet hanterar bekämpningsmedel utan säkerhetsutrustning som ansiktsmask eller gummistövlar och uppger att de inte heller fått utbildning. En del av bekämningsmedlen som används på sydafrikanska vingårdar är förbjudna i de nordiska länderna. Foto: SVT
Henriette Abrahams, generalsekreterare för fackföreningen Sikhula Sonke i Sydafrika, anser att förhållandena bland arbetare på vingårdar är slavliknande.

Trakasserier av fackligt organiserade, låga löner och brister i hantering av bekämpningsmedel förekommer på vingårdar från Systembolagets leverantörer i Sydafrika. Det avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning.

Publicerad

I programmet som gjorts av SVT i samarbete med Danmarks radio visas också arbetarnas och deras familjer undermåliga bostäder på vingårdarna.

– Folk säger att apartheid är borta nu men på landsbygden lever den kvar, säger Henriette Abrahams, generalsekreterare för fackföreningen Sikhula Sonke, och talar om slavliknande förhållanden bland arbetare på vingårdar.

Systembolagets biträdande presschef Ida Ingerö försvarar handeln:

– Ser vi att man förändrar, man fortsätter förbättringen då fortsätter vi handla. För vi är övertygade om det är det bästa sättet att åstadkomma varaktig förbättring i Sydafrika.

Systembolaget har en uppförandekod som ska göra att leverantörer, producenter och jordbrukare lever upp till regler om mänskliga rättigheter och acceptabla arbetsförhållanden. Koden ska följas upp genom oberoende revisioner.

– Gårdens ägare behandlade oss som grisar så jag gick med i facket. Men det gillade han inte så han rensade ut oss som blivit medlemmar i facket, berättar Samuel Windvogel, säger en tidigare arbetare på vingården La Colline.

La Colline är en av 35 vingårdar som ingår i kooperativet Robertson Winery. Enligt uppgifter till Uppdrag Granskning är villkoren under vilka vinet produceras inte schyssta.

Alla anställda i Sydafrika har laglig rätt att organisera sig fackligt och rätt till goda arbetsförhållanden. Det finns också en lagstadgad minimilön.

Enligt Trevor Christians, generalsekreterare på lantarbetarfacket CSAAWU, är Systembolaget väl medvetna om hur de sydafrikanska leverantörerna bryter mot både lagar och etiska riktlinjer vid vintillverkningen.

– De vet, de vet. Det är inte bara vi som har berättat det för dem, säger Trevor Christian, till Uppdrag Granskning.

Han uppger att även den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch och FN:s fackorgan för sysselsättning och arbetslivsfrågor, ILO, har berättat om missförhållandena för Systembolaget.

Även Sikhula Sonke, som främst organiserar kvinnor, ska ha underrättat Systembolaget vid flera tillfällen.

– Vi känner absolut till att det är svåra förhållanden, vi har ju varit på plats och granskat de här och gjort så kallade revisioner på flera av de farmar ni har besökt. Och där har vi pågående åtgärdsplaner, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget, till SVT.

Se programmet här: Uppdrag Granskning

Läs också: Systembolaget om granskningen.

Apartheid

Apartheid är afrikaans och betyder avskildhet eller åtskillnad. Det var det samhällssystem och regelverk som fram till 1990-talets början rådde i Sydafrika. Syftet var att upprätthålla ett tillstånd där en ras har ett dominerande inflytande över en annan ras eller andra raser. (Källa: Ne.se)