SVT-anställd ville träffa psykolog - tvingades till drogtest

2015-02-03 08:27 Tiina Demargne  
Anställda vid Sveriges Television har tvingats till drogtester och hotats med avsked om de inte gått med på kravet. Foto: TT-Bild

Mannen mådde dåligt och vände sig till chefen på SVT och bad att få träffa psykolog. Istället ställdes den anställde inför ultimatum: Genomgå drogtest eller riskera att få sparken.

Det är Aftonbladet som skriver om behandlingen av den SVT-anställde, dagen efter avslöjandet att en kvinnlig programledare på samma företag tvingades till drogtester sedan en person ringt in anonymt. Kvinnan påstods vara påverkad under sändning.

– Det var en så fruktansvärt förnedrande behandling. Jag fick sitta i timmar och svara på frågor om när jag drack alkohol för första gången och om jag använt några andra droger. Jag kände mig utpekad som en kriminell missbrukare, berättar mannen för tidningen.

Testerna visade att mannen, liksom den kvinnliga kollegan, var helt drogfri.

– Jag har inte fått någon ursäkt eller förklaring från någon, säger han.

Helene Sahlin, SVT:s HR-chef, uppger att företaget är skyldigt att vidta åtgärder om medarbetare mår dåligt. Men hon vill inte kommentera enskilda personalärenden.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö