Arbetsmiljö

Svartvita regler inget för Arbetsmiljöverket

Den som letar efter exakt hur långt det ska vara mellan skrivbord och fönster, hittar inte svaret i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning. Inte heller finns det entydiga regler om inomhustemperatur.

Publicerad

Paragraf 4 har en för regelverket typiskt svävande formulering: ”Arbetsplatser, arbetslokaler och personalutrymmen ska ha en, med hänsyn till verksamheten, tillräcklig area och fri höjd samt vara lämpligt förlagda, utformade och inredda.”

- Vi har valt att arbeta med funktionskrav för när man ger detaljerade sifferangivelser skapar det problem, säger Berndt Nilsson som är chef på Arbetsmiljöverkets Avdelning för regelarbete och expertstöd.

Problemen är att detaljkrav låser utvecklingen. Framsteg och tekniska lösningar till det bättre kan utebli om man exakt anger hur det ska vara. Men Berndt Nilsson medger att funktionskrav är svårare att tolka.

- Om vi bestämde att det ska vara en meter, så kan det ju kännas förledande tilltalande, säger han.

Berndt Nilsson påminner om att alla Arbetsmiljöverkets krav bygger på att arbetsgivarna i samverkan med arbetstagarna gör riskbedömningar.

- I den samverkan hoppas vi att reglerna ska vara så enkla och tydliga att de kan användas. Funkar det ändå inte kan skyddsombuden vända sig till Arbetsmiljöverket.

Men totalt sett händer det ganska sällan, menar Berndt Nilsson.

- 99,9 procent av frågeställningarna löser parterna i samverkan, säger han.