Arbetsmiljö

”Svårt att ha förtroende för myndighetens förmåga”

Bodil Mellblom. Foto: Sören Andersson
Irene Jensen. Foto: Fredrik Sandberg
Maria Steinberg. Foto: MICHAEL STEINBERG
Gunnar Sundqvist.

Oro. Flera arbetsmiljöexperter är oroade över situationen på Mynak. Svenskt Näringsliv tycker att arbetsmarknadsministern borde agerat tidigare.– Redan under våren och försommaren fick Arbetsmarknadsdepartementet en rad varningssignaler, säger Bodil Mellbom, arbetsmiljöexpert.

Publicerad

En myndighet med uppgiften att vara ett nationellt kunskapscentrum för frågor om arbetsmiljö får det extra tufft när den får egna arbetsmiljöproblem. Det handlar inte bara om medarbetares hälsa, utan även om att förtroende för sakfrågorna måste återupprättas. Flera av landets arbetsmiljöexperter kräver nu kraftiga åtgärder.

– Jag tror att det krävs någon form av omstart för att återupprätta förtroendet för myndigheten. Sedan får vi ett facit på om man är på rätt väg när personer med rätt kompetens är beredda att söka sig dit och stanna, säger Gunnar Sundqvist, utredare på Sveriges Kommuner och landsting, SKL.

Arbetarskydd har frågat tio framträdande forskare och arbetsmiljöexperter om turbulensen kring Mynak. Nio av dem, verksamma hos både arbetsgivarorganisationer och fackförbund, har svarat på frågorna. Några av dem sitter med i Mynaks verksamhetsråd, som ska vara rådgivande till ledningsgruppen kring myndighetens uppdrag.

Skarpast är kritiken från Bodil Mellblom, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv.

– Med tanke på de rapporter som framkommit från personalen och den omfattande personalflykten från myndigheten är det i dagsläget svårt att ha förtroende för myndighetens förmåga att genomföra sina uppdrag. En myndighet för arbetsmiljökunskap, som har grava egna interna arbetsmiljöproblem - det blir svårt att vara trovärdig i sina uppdrag.

Hur tycker du att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har hanterat situationen?

– Bra att hon har haft allvarliga samtal med myndighetsdirektören och krävt omedelbara åtgärder. Tyvärr har detta skett alldeles för sent och ett antal kompetenta personer i myndig­hetens kärnverksamhet har redan hunnit lämna verksamheten. Redan under våren och försommaren fick Arbetsmarknadsdepartementet en rad varningssignaler om att allting inte stod rätt till inom myndigheten.

Experter på LO, TCO och Saco uttrycker också oro, men ger försiktigare svar. LO:s Cyrene Waern tycker att det är viktigt att Mynak fungerar väl, eftersom ”det behövs en myndighet med samlad arbetsmiljökunskap”. Som svar på frågan om förtroendet och ministerns hantering skriver hon:

”Vad gäller dessa frågor för LO samtal med berörda instanser om hur Mynak kan ges de bästa förutsättningarna för att utföra sitt uppdrag framgent.”

Även forskare, vars resultat Mynak ska sprida är bekymrade över myndighetens tuffa start. En av dem är Irene Jensen, professor i metoder för företagshälsa.

– Jag tycker att myndigheten är mycket viktig för att kunna sprida evidensbaserad arbetsmiljökunskap och jag hoppas verkligen att den får finnas kvar.

Maria Steinberg, lektor i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet är upprörd.

– När Mynak startade tändes ett hopp om att vi arbetsmiljöforskare skulle kunna få en samlingspunkt och ett stöd. Jag blev därför både ledsen och beklämd, när jag läste att Mynak hade problem med sin egen psyko­sociala arbets­miljö. Arbetsplatser med dålig arbetsmiljö kan aldrig bli produktiva och utåtriktade.

Hur tycker du att arbetsmarknadsministern har hanterat situationen?

– Jag får uppfattningen att Ylva Johansson ser mycket allvarligt på att många lämnar Mynak och jag utgår från att en arbetsmarknadsminister kommer att ha nära kontakt med generaldirektören och följa upp utvecklingen. Det är mycket negativt för en socialdemokratisk arbetsmarknadsminister om Mynak inte fungerar. Samarbetet mellan Socialdemokraterna och fackförbunden inom LO har en mycket lång tradition. Mynak har till stor del drivits fram av de fackliga organisationerna som en ersättning för gamla Arbetslivsinstitutets och Arbetslivscentrum.