Arbetsmiljö

Staten går före med alkolås

Inom tre år ska 75 procent av alla statliga fordon vara utrustade med alkolås. Regeringen hoppas att staten ska framstå som förebild och att satsningen påskyndar utvecklingen av bättre alkolås.

Publicerad

Igår torsdag på Transportforum 2009 i Linköping gav infrastrukturminister Åsa Torstensson beskedet att staten ska storsatsa på alkolås. Myndigheterna ska föregå med gott exempel och stimulera marknaden genom att runt 10 000 myndighetsfordon utrustas med alkolåsen.

- De bilar man köper in eller leasar ska i största möjliga utsträckning vara utrustade med alkolås. Och man ska eftersträva att minst 75 procent av fordonsflottan ska ha alkolås 2012, sade Åsa Torstensson i sitt tal.

Regeringen kan återkomma med ett skärpt regelverk om utvecklingen inte går framåt fort nog. Åsa Torstenssons förhoppning är att den statliga efterfrågan på alkolås ska påskynda den tekniska utvecklingen. Låsen bör bli billigare och mer användarvänliga.

Rattonykterheten är ett stort problem. Vägverket räknar med att 40 procent av alla omkomna bilförare är alkoholpåverkade och att cirka 125 personer dödas i trafiken varje år på grund av alkohol. Samtidigt är trafiken en av de farligaste arbetsmiljöerna.