Stängda framdörrar på bussar i ett år till

2020-10-09 11:39 TT  
Bussarnas främre dörrar kommer förbli stängda ett bra tag till, såvida inte smittrisken för förarna förändras. Foto: Pär Fredin/TT

CORONAVIRUS. Landets bussförare är fortsatt utsatta för smittrisk, anser Arbetsmiljöverket och beslutar att framdörrarna ska vara stängda till hösten 2021.

För att minska smittrisken för landets busschaufförer fattade Arbetsmiljöverket i våras beslut i ett 40-tal ärenden om att stänga bussarnas främre dörrar. Nu förlängs beslutet, som gällde till den 31 oktober, till den 2 november 2021, rapporterar Kommunalarbetaren.

Beslutet gäller så länge smittrisken kvarstår.

– Anledningen är att busschauffören är en utsatt yrkesgrupp gällande smitta, de har en utsatt arbetsmiljö. Det har man också sett i rapporter och statistik om vilka som blivit sjuka, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket, till tidningen.

Läs mer: Skyddsombudet fick gehör: – Det var en stor glädje

Men beslutet ger de regionala kollektivtrafikmyndigheterna ekonomiskt huvudbry. De flesta av landets bussar saknar biljettläsare vid de bakre dörrarna, vilket innebär att många resenärer åker gratis. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner kommer de minskade biljettintäkterna under pandemin vid årets slut att uppgå till 7,5 miljarder kronor.

Nyligen ville Nobina i Uppsala efter kraftigt minskade biljettintäkter öppna framdörrarna och i stället montera plexiglas för att skydda föraren. Arbetsmiljöverket godtog inte lösningen. Myndigheten ansåg ett så kallat barriärskydd inte tillräckligt skyddar föraren från att smittas.

Oskar Carlsson/TT

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö