Arbetsmiljö

Spelare ska kunna stoppa matchen

Under en bortamatch i Jönköping rusar en åskådare in och attackerar Östersunds målvakt Aly Keita som träffas av slag i huvudet. Domaren blåser av matchen. Östersunds målvakt var fysiskt skadad och beslutet att inte spela vidare var lätt att ta, enligt domaren. Matchen står 1–1. Senare tilldöms Östersund segern med 3–0. Foto: Mikael Fritzon/TT
I säsongens sista match förlorar Helsingborg och åker ur Allsvenskan. Maskerade supportrar rusar in på planen och sliter tröjan av lagets stjärna Jordan Larsson. Lagledningen tvingas slita bort Jordan från de vansinniga supportrarna. Hans pappa, den förre storspelaren och lagets tränare Henrik Larsson, får stolar, pyro­teknik och andra föremål kastade emot sig. Foto: Anders Wiklund/TT
När Malmö FF:s avbytare Tobias Sana värmer upp vid sidlinjen kastas ett knallskott in och är nära att träffa honom och den assisterande domaren. I chock kastar Sana hörnflaggan mot motståndarlaget IFK Göteborgs klack. Matchen avbryts i 77:e minuten och återupptas inte. Senare tilldöms Malmö FF segern med 3–0. Mannen som misstänks ha kastat skottet dömdes till 2 månaders fängelse för sju brott inklusive knallskottet. Foto: Adam Ihse/TT
Magnus Erlingmark. Foto: Emil Langvad/TT

NYA SKYDDSOMBUD. Spelare blir påhoppade av maskerade åskådare. Knallskott kastas på planen. Nu har fotbollsproffsen i Allsvenskan och Superettan tröttnat på attackerna och tänker utse skyddsombud som kan stoppa matcher.

Publicerad

– Vårt mål är noll matcher där spelarna utsätts för våld eller hot, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen SFS.

Under förra säsongen inträffade tre farliga incidenter:

• I en match mellan IFK Göteborg och Malmö FF kastades ett knallskott in och var nära att träffa spelaren Tobias Sana och linjedomaren.

• Östersunds målvakt Alya Keita blev på­hoppad och slagen av en åskådare vid borta­mötet med Jönköpings Södra.

• När Helsingborg i årets sista match åkte ur Allsvenskan hoppade några maskerade åskådare på spelaren Jordan Larsson.

Vid alla tre tillfällena bröts matcherna.

– Det är framför allt dessa fall som vi reagerar emot. Inte någon gång är det okej att bli utsatt för våld på arenan, säger Magnus Erlingmark, själv före detta landslagsspelare, som var med och tog VM-brons det gyllene fotbollsåret 1994.

Tillsammans med fackförbundet Unionen har spelarföreningen idén att utse skyddsombud, som de benämner arbetsmiljöombud.

– Vi vill ge spelarna möjlighet att avbryta en match om det finns en hotfull situation eller andra säkerhetsproblem, säger Stefan Eriksson, ansvarig för samarbetet i Unionen.

Unionen tar ansvar för utbildning av alla arbetsmiljöombud, oavsett bransch.

– Men fotbollsspelarna behöver en specialkurs, eftersom de har en speciell arbetsmiljösituation.

Varje elitlag har redan en kontaktperson bland spelarna. Förmodligen blir det dessa som utses och utbildas i samarbetet med Unionen.

– Oavsett vad övriga parter säger har vi planer på att utbilda dem. För spelarna är det viktigt att veta vad som gäller kring deras arbetsmiljö. Vi gör det här i första hand för att öka deras medvetande, inte för att stoppa matcher, säger Magnus Erlingmark.

Det var länge sedan fotbollsmatcher i de högsta serierna enbart var trevlig familjeunderhållning. Sedan flera decennier får åskådarna räkna med att fansen i lagens klackar när som helst kan spåra ur. Vid sidan av våldet finns problem med rasism och glåpord från läktarna.

– Klubbarna och polisen jobbar med dessa problem dagligen. Vi vill att de ska fortsätta sköta den biten. Arbetsmiljöombuden ska vara en extra ventil om spelarna upplever att det inte känns tryggt på planen.

Hallå där...

... Magnus Erlingmark, generalsekreterare för Spelar­föreningen.

Har det hänt att en kvinnlig fotbollsspelare blivit attackerad av en åskådare?

– Nej!

Har det hänt att publiken kastat in knallskott eller föremål på planen under en dammatch?

– Nej!