Spelare ska kunna stoppa matchen

2017-02-12 19:30 Calle von Scheele  

NYA SKYDDSOMBUD. Spelare blir påhoppade av maskerade åskådare. Knallskott kastas på planen. Nu har fotbollsproffsen i Allsvenskan och Superettan tröttnat på attackerna och tänker utse skyddsombud som kan stoppa matcher.

– Vårt mål är noll matcher där spelarna utsätts för våld eller hot, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen SFS.

Under förra säsongen inträffade tre farliga incidenter:

• I en match mellan IFK Göteborg och Malmö FF kastades ett knallskott in och var nära att träffa spelaren Tobias Sana och linjedomaren.

• Östersunds målvakt Alya Keita blev på­hoppad och slagen av en åskådare vid borta­mötet med Jönköpings Södra.

• När Helsingborg i årets sista match åkte ur Allsvenskan hoppade några maskerade åskådare på spelaren Jordan Larsson.

Vid alla tre tillfällena bröts matcherna.

– Det är framför allt dessa fall som vi reagerar emot. Inte någon gång är det okej att bli utsatt för våld på arenan, säger Magnus Erlingmark, själv före detta landslagsspelare, som var med och tog VM-brons det gyllene fotbollsåret 1994.

Tillsammans med fackförbundet Unionen har spelarföreningen idén att utse skyddsombud, som de benämner arbetsmiljöombud.

– Vi vill ge spelarna möjlighet att avbryta en match om det finns en hotfull situation eller andra säkerhetsproblem, säger Stefan Eriksson, ansvarig för samarbetet i Unionen.

Unionen tar ansvar för utbildning av alla arbetsmiljöombud, oavsett bransch.

– Men fotbollsspelarna behöver en specialkurs, eftersom de har en speciell arbetsmiljösituation.

Varje elitlag har redan en kontaktperson bland spelarna. Förmodligen blir det dessa som utses och utbildas i samarbetet med Unionen.

– Oavsett vad övriga parter säger har vi planer på att utbilda dem. För spelarna är det viktigt att veta vad som gäller kring deras arbetsmiljö. Vi gör det här i första hand för att öka deras medvetande, inte för att stoppa matcher, säger Magnus Erlingmark.

Det var länge sedan fotbollsmatcher i de högsta serierna enbart var trevlig familjeunderhållning. Sedan flera decennier får åskådarna räkna med att fansen i lagens klackar när som helst kan spåra ur. Vid sidan av våldet finns problem med rasism och glåpord från läktarna.

– Klubbarna och polisen jobbar med dessa problem dagligen. Vi vill att de ska fortsätta sköta den biten. Arbetsmiljöombuden ska vara en extra ventil om spelarna upplever att det inte känns tryggt på planen.

Hallå där...

... Magnus Erlingmark, generalsekreterare för Spelar­föreningen.

Har det hänt att en kvinnlig fotbollsspelare blivit attackerad av en åskådare?

– Nej!

Har det hänt att publiken kastat in knallskott eller föremål på planen under en dammatch?

– Nej!

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö