Snabbare sanktioner vid arbetsmiljöbrott

2013-03-13 07:26 Angelica Söderberg  

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med effektivare sanktioner inom arbetsmiljö- och arbetstidsområdet.

- Genom sanktionsavgifter kan vi få ett effektivare sanktionssystem som säkerställer att reglerna följs. Istället för att 3 av 4 som bryter mot regelverken går fria ska nu alla uppmärksammade brister bestraffas, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i ett pressmeddelande.

Det ska räcka att visa att en regel inte har följts för att sanktioner ska utgå, istället för att som i dag behöva bevisa att någon varit vårdslös. Den som bryter mot en regel ska enligt förslaget få ett avgiftsföreläggande. Accepteras inte det lämnas ärendet vidare till Förvaltningsrätten.

Straffsanktionen ska däremot finnas kvar för brott mot reglerna om minderårigas arbete, underlåten anmälan vid olyckshändelse, lämnande av oriktig uppgift till Arbetsmiljöverket, borttagande av skyddsanordning liksom brott mot vissa arbetstidsregler.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen