Skyddsstopp på flera bussar i Stockholm

2020-12-21 11:12 TT  
30-40 bussar som tas ur trafik, efter Kommunals skyddsstopp. Foto: Janerik Henriksson/TT

CORONAVIRUS. Plexiglasen som ska skydda förare mot coronasmitta på bussarna i Stockholm duger inte. På måndagen lade facket ett skyddsstopp på flera fordon, skriver Expressen.

(Uppdaterad) – Anledningen är att det finns risk för fara och stora konsekvenser, säger huvudskyddsombudet Esmail Darrehshourian till TT.

Fackförbundet Kommunal anser att huvudproblemet är att sikten blir dålig innanför skyddsglasen, då reflektioner skapas på glaset.

– Förarna har inte bra uppsikt över omgivningen på grund av starka reflexer från skydden som man har monterat, säger Esmail Darrehshourian.

Tas ur trafik

Enligt honom har man fått in ett tiotal tillbud under söndagen och måndagen. Skydden monterades i helgen och enligt arbetsgivaren Keolis rör det sig om cirka 40 bussar som tas ur trafik och som ersätts med andra bussar.

– Det är samma typ av skyddsglas som Nobina använder på sina bussar i Norrtälje och där har de godkänts av Arbetsmiljöverket, säger Karin Nilsson Malmén, kommunikatör på Keolis.

Läs mer: SN: ”Gott försäkringsskydd för covid-smitta på jobbet”

Kommunal å sin sida uppger att man har påtalat riskerna med skyddsglasen.

– Men vi har inte fått gehör kring förändringarna. Vi tycker inte att vi har någon bra uppsikt eftersom vi kör ett tungt fordon i stadstrafik och det är viktigt att vi har en god sikt omkring förarplatsen, säger Esmail Darrehshourian.

Inväntar bedömning

Keolis uppger att kontrollerna visat att det ska vara säkert att köra med de monterade plexiglasen.

– Vi har provkört med installerade skyddsglas och provat dem i olika trafikförhållanden. Det finns en viss reflex i glaset, men bedömningen då var att det inte är något som påverkar säkerheten. Då hade vi givetvis inte använt glaset, säger Karin Nilsson Malmén.

– Nu får Arbetsmiljöverket titta på det här igen, säger hon vidare och uppger att man inväntar besked därifrån innan man gör några nya installationer av skyddsglas.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö