Skyddsstopp infört på Södersjukhusets akut

2017-12-04 16:32 Lennart Lundquist  

(Uppdaterad) Skyddsombuden har stoppat arbetet på Södersjukhusets akutmottagnings kemsaneringsstation i Stockholm.

På sjukhuset finns en stor anläggning för att sanera kemskadade. Kemsanering innebär att vårda en person som utsatts för farliga ämnen som frätande syra, giftig gas eller radioaktivitet.

Enligt Vårdförbundets, Kommunals och Läkarförbundets skyddsombud har ”flera flagranta fel observerats” vid den senaste tidens saneringar.

”Fel som, om det skulle vara mera potenta ämnen, hade resulterat i att personal hade blivit kontaminerade och då ådragit sig skador”, skriver skyddsombuden.

Skyddsombuden listar tre orsaker till varför det blivit så:

Sjukhuset kan inte upprätthålla en bra kompetens i ämnet.

Kommunikationsproblem mellan de som sanerar och de som leder saneringsarbetet är ”i bästa fall dålig”. Utrustningen är dessutom omoderna.

Avsaknaden av ett formellt uppdrag. ”Det finns således ingenting i nuläget som förbinder sjukhuset att upprätthålla den nuvarande kapaciteten”, enligt skyddsombuden.

Enligt skyddsombuden är dessa tre punkter sammantaget en så stor brist att Södersjukhuset inte längre ska genomföra kemsanering. Personalens säkerhet kan inte längre garanteras.

”Förslaget från vår sida är att Stockholms läns landsting meddelas att Södersjukhuset på obestämd tid ej längre kan utföra kemsanering innan dessa problem är åtgärdade”, skriver skyddsombuden.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen