Skyddsombudsstopp kan hanteras på distans

2020-03-30 10:52 Karin Nilsson  
Peter Burman. Foto: Arbetsmiljöverket

CORONAVIRUS. Skyddsombudsstopp som i normalfallet betyder ett besök från Arbetsmiljöverket ska nu i första hand ske på distans. – Vi tänker oss nu för en extra gång innan vi gör en fysisk inspektion, säger Peter Burman.

Färre inspektioner från Arbetsmiljöverket följer i pandemins spår. Myndigheten pausar bland annat tillsynen av det systematiska arbetsmiljöarbetet i politikerstyrda organisationer, inspektioner i spårbunden trafik och i skönhetsbranschen. Det blir inga besök av inspektörer i de tillsynsinsatser som tidigare planerats.

– Det handlar både om att inte utsätta den egna personalen för smitta men också om att bidra till att hålla nere smittspridningstakten, säger Peter Burman, regionchef på Arbetsmiljöverket.

Han tillägger att många arbetsplatser har fullt upp.

– Det är för besvärliga förhållanden för att göra dessa inspektioner. Just nu behöver kommuner och regioner ha fokus på annat.

Är ni inte oroliga för en del av just dessa arbetsplatser? Vårdpersonal och skyddsombud har redan tidigare larmat om problem med arbetsmiljön. Hur tänker du kring det?

– Det finns skäl för oss alla att tänka över hur man ska säkerställa att det blir en god och trygg arbetsmiljö framöver i vården, säger Peter Burman och tillägger:

– När det här är över tänker jag att dessa arbetsgivare kommer att kunna dra stor lärdom av vad som har fungerat och vad som inte har det.

Totalt pausas ungefär 45 procent av Arbetsmiljöverkets vanliga inspektionsvolym, som i huvudsak gäller det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Läs mer: Arbetsmiljöverket pausar inspektioner

Är du orolig över att ni pausar så pass mycket?

– Nej. Jag tycker att vi har fattat ett bra beslut nu. Vi omprövar det successivt.

Viss planerad tillsyn fortsätter.

– Vi bedömer att vi på distans kommer att kunna få in underlag från arbetsgivarna för att bedöma om de följer arbetstidslagen, säger Peter Burman.

Även tillsynen av hur det står till med det systematiska arbetsmiljöarbetet och det sociala och organisatoriska arbetsmiljöarbetet hos vissa statliga myndigheter fortsätter. Peter Burman nämner Jordbruksverket och distriktsveterinärer som möjliga att inspektera på distans och möjliga att inspektera för att de just nu inte i sin verksamhet är så påverkade av corona-utbrottet.

– Vi gör kontinuerligt nya bedömningar av vad som är möjligt att inspektera och vad som inte är möjligt att inspektera, tillägger han.

Arbetsmiljöverket tänker också om kring den obligatoriska verksamheten som tillsyn efter skyddsombudsframställningar, skyddsombudsstopp, tips och anmälningar.

– Vi tänker oss nu för en extra gång. Vi försöker att i möjligaste mån genomföra inspektionerna av skyddsombudsstopp utan fysisk inspektion.

Peter Burman påpekar att inspektion efter larm om skyddsstopp måste göras men det finns inga krav på hur inspektionerna ska gå till. Han bedömer att inspektioner på distans kommer att fungera väl i många fall.

Hur tänker ni när det gäller era egna inspektörer om det handlar om skyddstopp i de delar av vården som hanterar viruset nu?

– Om våra inspektörer behöver åka ut på stopp så kommer vi att se till att de får den skyddsutrustning som de behöver.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö