Skyddsombudet: Målarförkläde som smittskydd

2020-05-12 13:42 Lennart Lundquist  

CORONAVIRUS. Personliga assistenternas skyddsutrustning är otillräcklig. De har fått låna en brukares målarförkläde, larmar skyddsombudet. Arbetsmiljöverket kräver nu riskanalys och hotar med vite på 70 000 kronor.

En av de personer som de personliga assistenter Svedala hjälper var sjuk nyligen. Detta oroar personalen nu när covid-19 härjar.

Deras skyddsutrustning är otillräcklig, enligt skyddsombudet. Assistenterna har bara tillgång till engångshandskar, handsprit, egen handduk och pappershanddukar.

"Enligt skyddsombudet har personalen varit hänvisad till att låna den assistentberättigades målarförkläde som, utöver att det är den assistentberättigades, också är för liten för flera i personalen", skriver Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren måste enligt myndighetens föreläggande nu ta reda på vilken risk för smitta som assistenterna utsätter sig för i sitt arbete – och vad som kan görs för att minimera denna risk.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen