Skyddsombud straffat efter dammsugarkrav

2010-12-09 13:59 Lena Gunnars  

Skyddsombudet krävde att dammsugare skulle finnas på bygget. Som straff fick han själv utföra städningen - för att därefter placeras i ett förråd och slutligen skickas hem på obestämd tid. - De tog i hand och sa att det varit en rolig tid, berättar han.

<p>Turerna runt skyddsombudet, som vi kan kalla Mats, började för runt ett år sedan när han krävde att dammsugare skulle finnas på arbetsplatsen. </p> <p>Arbetsgivaren Värmdö Byggentreprenader ansåg att det räckte med sopning, men dammsugarna fanns där dagen därpå. Det visade sig dock att det var Mats själv som skulle städa tillsammans med huvudskyddsombudet.</p> <p>-Det kändes som en bestraffning. Det var en omfattande städning och rutinerna är att alla städar efter sig själva, säger Mats.</p> <p>En arbetskamrat kontaktade Bygg-</p> <p>ettan, eftersom han ansåg att skyddsombuden blivit orättvist behandlade.</p> <p>Efter en skyddsrond hoppade platschefen på Mats och påstod att det var Mats som ringt facket.</p> <p>- Jag försökte förklara att det inte spelade någon roll vem som ringt. Vi har ju föreningsrätt, säger Mats.</p> <p>Enligt honom påstod platschefen vidare att Mats inte var skyddsombud och att det var platschefen som avgjorde det. </p> <p>Efter påhoppen kände sig Mats extremt kränkt och kontaktade själv Byggettan.Arbetsgivaren kontrade med att placera Mats på förrådet. </p> <p>- Därifrån kunde jag ju inte agera som skyddsombud, säger Mats.</p> <p>Under våren var han barnledig. När han kom tillbaka började han på ett annat bygge. </p> <p>- Där klargjorde man för mig att de inte ville ha mig som skyddsombud. De försökte få av mig min gröna hjälm, men jag hävdade bestämt att jag var skyddsombud </p> <p>i bolaget och hade rätt att bära den.</p> <p>Mats beordrades att ta av sig hjälmen av en arbetsledare. Till sist tog Mats av sig den gröna hjälmen. Nyligen bad arbetsledningen Mats att även lämna ifrån sig nycklar och arbetskläder. Han skickades hem med full betalning. </p> <p>-De tog till och med i hand och sa att det hade varit en rolig tid. De hoppades att jag skulle få det bra fram-</p> <p>över. Det kan man nog inte tolka annat på annat sätt än att vi nog aldrig mer lär ses.</p>

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö