Skyddsombud föreslås få större befogenheter

2020-02-20 08:52 TT  

Närmare 50 personer omkom i arbetsplatsolyckor i Sverige förra året. För att arbetsplatserna ska bli säkrare föreslår regeringen nu att de regionala skyddsombuden ska få större befogenheter.

Skyddsombuden ska kunna kontrollera alla arbetsplatser som har ett kollektivavtal, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en debattartikel i Dagens Nyheter tillsammans med Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall, och Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Läs mer: Så många omkom på jobbet under 2019

I dag får de regionala skyddsombuden bara verka på arbetsplatser där minst en anställd är medlem i ett fackförbund. Det kravet har lett till att det finns företag med kollektivavtal, men där de regionala skyddsombuden inte får tillträde. Det är till exempel vanligt på arbetsplatser med många utstationerade arbetare. Med utstationerad arbetskraft avses anställda från andra länder som tillfälligt arbetar i Sverige.

Läs mer: Oenighet i byggsektorn om utstationeringen

På de arbetsplatserna kan inte de regionala skyddsombuden agera, "trots att de får direkta uppgifter om eller själva kan konstatera brister i arbetsmiljön", skriver artikelförfattarna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen