Arbetsmiljö

SKL utbildar fler för kollegiala stödsamtal

Rickard Bracken.

Verksamhetsstöd. Kollegiala samtal är en bra metod som även kan förbättra verksamheten. Det anser SKL som nu utbildar fler handledare.

Publicerad

Totalt tjugo handledare kommer i november att utbildas för att kunna leda kollegiala samtalsgrupper, säger Rickard Bracken, projektledare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Både större och mindre kommuner har hört av sig. Vi räknar med att utbildningarna blir fulla. Även privata företag är intresserade.

Hur ser ni på att den goda effekten av samtalen på medarbetarna mattas av efter sex månader (se artikel här intill)?

– Det är ändå goda resultat. De här personerna har bara träffats tio gånger. Det finns också stöd för det här sättet att arbeta på från tidigare forskning. Det är dock viktigt att säga att det här inte räcker för arbets­givare.

Hur menar du?

– Grunden är ett systematiskt arbets­miljö­arbete. Kollegiala samtal är bra för just de medarbetare som befinner sig i riskzonen för sjukskrivning eller utmattning.

Tanken med modellen är att förslag från gruppsamtalen som rör verksamheten ska återföras till organisationen. Hur ska det gå till?

– Det är viktigt att man tänker till innan hur man ska göra och ser till att förslagen kommer upp till lednings­nivå och får en återrapportering till chefsnivå och personalavdelning. Det som medarbetarna lyfter fram måste man ta på allvar.

Kommer det att bli så?

– Jag tror det. Om man bygger in den här tanken från början så att det blir en del av kommunens systematiska pågående arbete. Vi har sett i några av de kommuner som deltog i projektet att de gör så.