Skärpta regler i Stockholms kollektivtrafik

2020-03-17 10:08  
Inga resenärer kommer att få kliva på genom bussarnas framdörr på grund av coronaviruset. Foto: Hasse Holmberg/TT

Coronaviruset. I dag skärps reglerna i Stockholms kollektivtrafik för att minska riskerna för smittspridning, rapporterar Dagens Nyheter.

Inga resenärer kommer att få kliva på genom bussarnas framdörr. På bussarna sitter vita band som ska stoppa passagerare från att vara nära föraren. På tunnelbanan, tvärbanan och lokalbanorna uppmanas resenärerna att sprida ut sig.

– Våra trafikentreprenörer har haft ganska stor oro bland sin personal. Framför allt bland förare. Det här är ett sätt att upprätthålla trafiken så att den ska kunna fortsätta rulla, säger Andreas Söderberg, presstalesperson på SL, till DN.

Läs mer: Transportstyrelsens ändrar körregler i virustid

Resandet med SL har minskat med minst 20 procent den senaste tiden, enligt Andreas Söderberg.

– Man ska åka kollektivt om man är frisk, om man är sjuk ska man stanna hemma.

Dessutom säger SL att städkontrollen av fordon ska intensifieras. "De trafikentreprenörer som kör trafiken på uppdrag av SL har uppmanats att göra allt som krävs för en ren och säker miljö, inte minst för sin egen personal", skriver SL på sin hemsida.

– Busstrafiken och lokaltrafiken måste fungera för sjukvårdens och samhällets skull. Förarna måste skyddas från smitta. Därför kräver vi att främre dörren i bussar stängs och att politiken tar eventuella kostnader för arbetsgivarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, i ett pressmeddelande.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö