”Sjuka sov på lagret för att orka”

2016-12-05 00:00 Karin Nilsson  
Loreta Tosson har bytt jobb men är kvar i restaurangbranschen. På den nya arbetsplatsen finns inget allmänt krav på sjukintyg från första dagen. De sa: ”Var hemma och bli frisk”, när jag hade varit magsjuk en hel natt. Foto: Emil Malmborg

SMITTORISK. Intyg från första sjukdagen gällde för alla. Det berättar Loreta Tosson om sin gamla arbetsplats. – Chefen sa att så får arbetsgivaren göra.

Loreta Tosson hade jobbat i sex år i restaurangbranschen och aldrig hört talas om sjukintyg från första dagen. Hon hade just anställts som platschef på Wayne’s Coffee i Väla i Helsingborg och tyckte att det var en märklig regel med märkliga konsekvenser.

– En förkylning kan gå över av sig själv på en dag om man är hemma och tar det lugnt. Det är ju inget man går till doktorn för.

På Wayne’s Coffee i Väla blev resultatet att personalen kom till jobbet även när de var sjuka. Loreta Tosson berättar om förkylda kolleger med feber och hosta. Någon kräktes på arbetsplatsen.

– Jobbarkompisarna sa att ”jag kan inte stanna hemma för arbetsgivaren betalar inte om jag är sjuk”.

Kaféets lager fick fungera som vilorum.

– Det var flera som gick in på lagret och la sig och sov på kartongerna för att orka.

För egen del gick Loreta Tosson också till jobbet med förkylning vid något tillfälle under det halvåret som hon jobbade på kaféet. Hon förstår att en arbetsgivare får problem om någon är sjuk ofta, men tyckte inte att det kändes bra att vara på jobbet med sjukdom.

– Man kan ju smitta både kunder och kolleger.

Relationen till chefen och franchise-ägaren var inte den bästa. Enligt Loreta Tosson fick de varken semesterersättning eller ob-tillägg. Hon begärde möten med sin chef, tog reda på mer om vad som gällde kring förstadagsintyg i branschen och kontaktade huvudkontoret för Wayne’s Coffee i Sverige. Enligt sjuklönelagen och kollektivavtalet inom Hotell- och restaurang får förstadags­intyg begäras endast om det finns särskilda skäl.

– Jag förstod att det var arbetsgivaren som skulle betala för ett besök hos doktorn. Hos oss fanns ingen skriftlig begäran. Kravet var bara muntligt och gällde för alla.

Loreta Tosson blev uppsagd av sin förra arbetsgivare via sms. Hennes attityd var inte rätt, ansåg han.

– Det var helt overkligt och jag bara skrattade. Men jag hade redan ett nytt jobb då, säger hon.

Att sjukintyg från första dagen skulle ha varit ett krav på personalen på Wayne’s Coffee förnekas av Loreta Tossons förra chef.

– Vi har aldrig haft en sådan policy. En gång har vi begärt sjukintyg. Det var en tjej som skulle ha jobbat en söndag, men som varit ute och festat. Det var inte första gången hon var borta, säger Arash Delavar.

Finns det krav på förstadagsintyg nu?

– Nej. Vi har tecknat kollektivavtal sedan i början av oktober. Vi vill visa att vi är en seriös arbetsgivare.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö