Sjuka av kemikalier i textilier

2007-11-26 15:24 Esref Okumus  

Nyligen inspekterade Arbetsmiljöverket en butik i Karlstad som ingår i en större klädkedja där flera anställda visade sig ha besvär av kemikalier. Nu har myndigheten beslutat att granska ett 70-tal butiker i regionen.

De anställda i den aktuella butiken har fått allergiska besvär och visar överkänslighetssymptom som rinnande näsa, hosta, kliande ögon och hudutslag. Att dessa symptom kan sättas i samband med importerade textilier finns det numera en rad rapporter om.

Personalens besvär kan ha orsakats av impregneringsmedel, eventuella bekämpningsmedel som används mot mögel, färger eller ämnen som gör att kläder inte skrynklar sig, konstaterar Arbetsmiljöverket i en så kallad underrättelse till butiken.

Myndigheten konstaterar att butikens lager överfyllt med kläder från golv till tak, vilket försvårade luftcirkulationen, och ställer en rad krav på arbetsgivaren, bland annat när det gäller ventilation och riskbedömning vid hantering av kemikalier.

- De anställda är ofta väldigt unga människor som jobbar i trånga och dåligt ventilerade utrymmen. I den aktuella butiken packade man upp kläderna direkt, utan att de först ventilerats och utan handskar eller munskydd, säger arbetsmiljöinspektör Elzbieta Jeppsson.

Som Arbetarskydd skrivit i flera artiklar tidigare utsätts även svenska lagerarbetare för giftiga gaser när de tömmer importerade containrar. Det rör sig om rester av bekämpningsmedel som används mot mögel och som sedan länge varit förbjudna i Sverige. En femtedel av de fyra miljoner containrar som varje år lossas i Rotterdam innehåller så höga halter bekämpningsmedel eller andra gifter att de utgör en fara för omgivningen, visar en undersökning från holländska miljödepartementet.

- Det är svårt att veta vad som kan vara värst av alla ämnen som butiksanställda utsätts för, säger Elzbieta Jeppsson.

Även butiker som säljer möbler och skor kommer att inspekteras av Arbetsmiljöverket.

Esref Okumus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö