Arbetsmiljö

Sju utmaningar för framtidens arbetsmiljö

Sju stora utmaningar lyftes fram på det nordiska arbetsmiljömötet i Lund. Alltifrån nanopartiklar till migrantarbete.

Publicerad

Lund var värd för det 55:e nordiska arbetsmiljömötet. 160 personer samlades för definiera och diskutera framtidens stora utmaningar. Effekter av globaliseringen letade sig in alla föreläsningar och debatter.

- Det handlar både om migrantarbetare som kommer hit och jobbar men också folk från Norden som åker iväg. Hur arbetsgivare pressar folk till att jobba mer och längre timmar för att få ner kostnaderna. Att vi helt enkelt har en arbetsmarknad som ser annorlunda ut idag, säger Johanna Alkan Olsson, en av arrangörerna.

Länder har inte samma säkerhetskultur. När olika delar av en produkt tillverkas på olika ställen och man samtidigt ska certifiera produkten så att den följer arbetsmiljölagstiftningen så blir det problem.

Uthålligt arbetsliv fanns också bland de sju utmaningar som forskarna lyfte fram.

- Det handlar om hur man ska orka jobba till pension, men också att det i framtiden finns den arbetskraft som behövs. Så egentligen är det lika mycket ett politiskt och samhällsvetenskapligt problem, säger Johanna Alkan Olsson.

Till de mer konkreta utmaningarna hör muskulära besvär.

- Det finns fler problem vi inte lyckats bemästra. Dit hör vibrationer. Vi ser minst lika många som kommer med skador av vibrerande handverktyg som i början av 80-talet. Buller är ett annat stort problem. Och små partiklar i damm ger inte bara luftvägssjukdomar utan påverkar också hjärtrytmen med ökad risk för blodpropp, säger Maria Albin, läkare och arbetsmiljöforskare i Lund.

I Arbetarskydd (nr 11) som kommer ut på måndag berättar hon mer om den yrkesmedicinska forskningen. Nanopartiklar kommer att användas i fler produkter i framtiden, till exempel elektronik. Redan idag används det till armering av flygplan. Kolnanorör är ett hållfast och lätt material. Men det är också förenat med faror för de som jobbar med de pyttesmå partiklarna.

- Nu kan vi både mäta dem och förstå dess effekter på människan. Det finns helt klart risker då de kan gå långt ner i lungorna, säger Johanna Alkan Olsson.

Det nordiska arbetsmiljömötet pågick i tre dagar och avslutades på onsdagen.