Självmord i byggbranschen ska kartläggas

2021-05-03 15:12 Tiina Demargne  
Maria Åberg, docent i neurobiologi, Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg

I internationella studier pekas byggarbetare ut som en riskgrupp när det gäller självmord. Afa försäkringar satsar nu 3,5 miljoner på kartläggning av suicid i byggbranschen.

Docent Maria Åberg, vid Göteborgs universitet, får 3 554 000 kronor från Afa, för att kartlägga kopplingar mellan yrke och suicidalt beteende. Projektet syftar i förlängningen till att förebygga självmord i byggbranschen.

– Suicidalt beteende är ett ganska komplext begrepp. Det är en process av psykisk ohälsa som kan leda till självmordsförsök, eller i värsta fall till att en person verkligen tar sitt liv, säger Maria Åberg, som är docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Psykisk ohälsa: ”Arbetsplatsen måste vara uppmärksam”

– Vi ska studera förekomsten av suicidalt beteende i olika yrkesgrupper och kartlägga kopplingar mellan den psykosociala och fysiska arbetsmiljön och risken att utveckla detta beteende. Till exempel brittiska studier har visat att risken för självmord, som förr var högst för tjänstemän, nu är högre i arbetaryrken. Byggarbetare pekas ut som en riskgrupp, så vi kommer att ha ett särskilt fokus på deras arbetsmiljö.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö